mainImage

D66 wil positie Haagse buurtpreventieteams versterken

18 januari 2023, 16:30 uur
Politiek

De fractie van D66 in de Haagse gemeenteraad wil de positie van buurtpreventieteams (BPT’s) in onze stad versterken, door ze vaker te betrekken bij overleggen met de politie. De partij wil hier donderdag in de gemeenteraadsvergadering aandacht voor vragen.

"Bewoners zijn de sleutel tot een veilige wijk", zegt fractievoorzitter Marieke van Doorn. Maar volgens haar worden de bewoners nog te vaak vergeten in het aanpakken en voorkomen van onveiligheid in de wijk. "Een buurtpreventieteam, wijkouders of gewoon een oplettende inwoner kunnen voorkomen wat
agenten alleen kunnen genezen."

“Of het nu gaat om ongeregeldheden rondom voetbal of om het tegengaan van jeugdbendes: de bewoners zien het gebeuren voor de politie er is, hebben informatie die de politie niet heeft, en kunnen de-escaleren voordat de politie nodig is”, zegt Van Doorn. "De beste manier om voor vrije en veilige wijken te zorgen is niet meer politieagenten, meer handhavers en meer machtsvertoon, maar door bewoners te betrekken."

D66 wil daarom de BPT’s vaker laten overleggen met de politie. "Nu vinden er op politiebureaus nog regelmatig gesprekken plaats over bijvoorbeeld ontspoorde jongeren, zonder dat de waardevolle kennis van de buurt wordt meegenomen."

Tekst gaat door onder foto.

Begeleiding 

Ook zou de gemeente volgens D66 de begeleiding van BPT’s door de hele stad op hetzelfde niveau moeten krijgen. Van Doorn heeft daarom de burgemeester gevraagd om in kaart te brengen welke wijken actieve BPT’s hebben en welke begeleiding zij krijgen. Van Zanen heeft toegezegd nog dit kwartaal met een overzicht te komen.


Foto: Martijn Balster (Archief)