D66 wil uitwisseling scholen op 'zand' en 'veen'

25 January 2018, 13:00 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

D66 wil dat scholen uit verschillende Haagse wijken vaker met elkaar contact hebben en waar mogelijk leerlingen gaan uitwisselen. De grootste coalitiepartij van de stad wil daarmee segregatie (afzonderen) tegengaan.

Den Haag staat bekend als een stad van uiteenlopende wijken, waarin bewoners zich veelal terugtrekken op ‘eigen grond’ en nauwelijks met elkaar contact hebben. In de stad wordt gesproken van (het rijke) ‘zand’ en (het arme) ‘veen’, waarbij de Laan van Meerdervoort een soort van grens vormt. Pauline Krikke gaf al eerder te kennen dat zij het tot stand brengen van de verbinding tussen verschillende stadsdelen als haar grootste uitdaging ziet gedurende haar burgemeesterschap.

D66 wil dat het stadsbestuur nu concreet initiatieven gaat ondersteunen om scholen en leerlingen van zand en veen met elkaar te verbinden. Het plan is bedacht door fractievertegenwoordiger Imro Blom en zal in de raadsvergadering van vanavond namens D66 worden ingediend door raadslid Kim Waanders. “Er loopt een virtuele scheiding tussen zand- en veenwijken die ook zichtbaar is op scholen. Leerlingen van zand en veen komen niet of nauwelijks met elkaar in contact en dat willen we veranderen.”

Als het aan Blom ligt, zouden scholen bijvoorbeeld actief een uitwisselingsprogramma kunnen starten. “Het bevordert herkenning en begrip voor leeftijdsgenoten van verschillende achtergronden. Zij groeien daardoor op in een meer diverse samenleving,” aldus Blom.