De Mos: burgemeester had onrust kunnen voorkomen

8 May 2018, 00:47 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag had onrust in Den Haag kunnen voorkomen als zij in haar crisiscommunicatie zorgvuldiger te werk was gegaan. Door na de drievoudige steekpartij op het Johanna Westerdijkplein bij Hollands Spoor en Haagse Hogeschool vrijwel onmiddellijk te stellen dat het een daad van een ‘verwarde man’ betrof en dat er ‘geen signalen zijn dat er meer speelt’, heeft zij voor onnodige argwaan gezorgd, met name onder de Haagse bevolking.

Dat heeft Richard de Mos gisteravond gezegd in het tv-programma RTL Late Night van Humberto Tan. De fractievoorzitter van Groep de Mos, grootste partij in de gemeenteraad van Den Haag, is afgelopen weekend teruggekeerd van een vakantie in Turkije en was uitgenodigd om in de studio in Amsterdam zijn visie op het drama van Bevrijdingsdag te geven.

“In het komende raadsdebat zullen we de burgemeester vragen waarom zij heeft gemeend dit op deze manier te moeten communiceren,” aldus De Mos. “Daardoor is namelijk onnodig onrust ontstaan. Aan de ene kant die snelle verklaring over ‘een verwarde man’, terwijl inwoners vrijwel meteen via sociale media werden geïnformeerd over een man uit Syrië die bovendien Allahu Akbar zou hebben geroepen. Daardoor was snel een link met terrorisme gelegd. In een land waar het vertrouwen in de politiek toch al niet zo groot is, was dat niet verstandig; de burgemeester leek de suggestie te wekken dat terrorisme al bij voorbaat was uitgesloten. Gelukkig heeft zij dat inmiddels hersteld en wordt nu openlijk met alle mogelijke scenario’s rekening gehouden.”

Verwarde personen

Naast vragen over de crisiscommunicatie zal Richard de Mos bij het komende raadsdebat naar aanleiding van de drievoudige steekpartij (op zijn vroegst op 17 mei) ook ingaan op het groeiende aantal ‘verwarde personen’ in Den Haag. De politie maakte eind februari al bekend zich daarover grote zorgen te maken. De politie-eenheid Den Haag registreerde in 2017 maar liefst 10.800 gevallen, waarvan bijna de helft alleen al in de stad Den Haag. De politie constateert bovendien dat de ernst van de incidenten toeneemt en noemt de stijgende trend opvallend en zorgelijk. “Verwarde mensen doden meer mensen dan terreur,” zei de Rotterdamse korpschef Frank Paauw destijds zelfs.

Richard de Mos, zo zei hij gisteren tegen Humberto Tan, wil na de recente gebeurtenissen onder meer weten of vluchtelingen uit Syrië een extra risicogroep vormen, gezien mogelijk traumatische oorlogservaringen. Den Haag vangt er enkele honderden op; de 31-jarige verdachte van de gruwelijke misdrijven van zaterdag komt eveneens uit Syrië. “Verwarde personen dreigen de politie van Den Haag boven het hoofd te groeien. Als lokale politiek zullen we hiervoor oplossingen moeten aandragen,” aldus De Mos.

(Richard de Mos, vanavond bij RTL Late Night van Humberto Tan)