Dagblad070 | De Mos laaiend over brief Remkes

De Mos laaiend over brief Remkes

mainImage

Hart voor Den Haag is laaiend over een brief van waarnemend burgemeester Remkes aan de raad.De burgemeester wil eisen stellen aan het indienen van moties en schriftelijke vragen door deze te onderwerpen aan beperkende bepalingen.

"De brief past als dictaat van de Opperste Sovjet zo in een uitzending van de communistische staatstelevisie", stelt Hart voor Den Haag fractievoorzitter Richard de Mos. Hij vindt het onacceptabel dat een burgemeester wil tornen aan de politieke instrumenten die raadsleden kunnen inzetten. Daarbij moeten alle raadsleden - als volksvertegenwoordigers - ook de vrijheid behouden om op te komen voor individuelere gevallen. De Mos: "Het is niet aan de voorzitter van de gemeenteraad om voorstellen buiten de orde te verklaren, maar aan raadsleden om in alle vrijheid een meerderheid voor hun voorstellen te halen. De burgemeester zegt deze ridicule overpeinzingen gedaan te hebben onder de kerstboom. Ik hoop dat in huize Remkes de boom nog staat, dan kan ie er nog een poosje onder gaan zitten".

Het plan om particuliere donaties en giften boven de 100 euro openbaar te maken ziet Hart voor Den Haag als een goedkope poging om lokale partijen 'kalt te stellen'.

De Mos: "Waar landelijke partijen pas donaties boven de 4.500 euro openbaar hoeven te maken, wil de burgemeester met het openbaar maken van bedragen boven de 100 euro het verkrijgen van donaties voor lokale partijen dus veel en veel moeilijker maken. Hiermee creëer je een nog ongelijkere strijd. Dit omdat landelijke partijen, met miljoenen euro's tegelijk, gesubsidieerd worden en lokale partijen niet. Als het Remkes qua integriteit menens is zorgt hij samen met de VNG bij het Rijk voor een gelijke behandeling tussen landelijke- en lokale partijen, met dezelfde rechten en plichten".  

Op 31 januari staat er een Raadsconferentie gepland waarbij de brief van de burgemeester besproken moet gaan worden.

"Onze inzet is helder; die brief moet door de papierversnipperaar", aldus De Mos.