Dagblad070 | De Mos: 'opheldering meerkosten bouwprojecten'
mainImage

De Mos: 'opheldering meerkosten bouwprojecten'

27 december 2019, 10:42 uur
Politiek

Hart voor Den Haag in de Haagse gemeenteraad wil volledig inzicht in de dossiers: Haagse Markt, Cultuurpaleis aan het Spui, KJ-plein zowel de fietsenstalling als de woontorens, Busplatform Centraal Station, Kijkduin en de Rotterdamsebaan. 

“Als raadsleden hebben wij het recht op volledige openheid om wethouders te controleren op hun werkzaamheden. Nu zoveel projecten met miljoenen uit de hand lopen, willen wij de belastingbetaler beschermen. Door volledig inzicht te krijgen in de stukken, hopen we de oorzaken van zoveel geldverkwisting boven tafel te krijgen”, aldus Dubbelaar, die zich bij het uitblijven van de complete dossiers genoodzaakt voelt om deze dossiers via een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur) te bemachtigen. 

Hart voor Den Haag houdt wethouder Boudewijn Revis verantwoordelijk voor bouwprojecten die meer kosten dan begroot. "Zo maar even een opsomming: Cultuurpaleis aan Het Spui bouw duurt minimaal 12 maanden langer, meerkosten 31 miljoen. Busplatform Den Haag Centraal duurt minimaal 10 maanden langer, meerkosten 5 miljoen. Rotterdamsebaan duurt 6 maanden langer, meerkosten 9 miljoen. De miljoenenstrop van de ook al uit de hand lopende projecten Kijkduin en nu dus ook de woontorens aan het KJ-plein zijn nog niet in euro’s uit te drukken. In het verleden zijn ook voor de verbouwing van de Haagse Markt meerkosten gemaakt: 6 miljoen meer dan begroot. De financiële degelijkheid waar hij als VVD-er ooit voor stond is heel ver te zoeken. Het ergste is dat de belastingbetaler steeds weer miljoenen mag aftikken voor de ongecontroleerde bouwdrift van deze brokkenpiloot”, stellen de Hart voor Den Haag raadsleden Richard de Mos en Arjen Dubbelaar.

De Rekenkamer onderzoekt de gang van zaken rondom het Cultuurpaleis aan Het Spui. “Wij zijn erg benieuwd naar de uitkomsten van dat onderzoek”, aldus De Mos en Dubbelaar.