Dagblad070 | De Mos wil tramverbod voor raddraaiers

De Mos wil tramverbod voor raddraaiers

mainImage

Reizigers die zich misdragen en notoire zwartrijders op een van de Haagse tram- of buslijnen moeten, naast de straf van de rechter, een ov-verbod te krijgen. Daarvoor pleit Hart voor Den Haag/Groep de Mos in vragen aan het college.

Aanleiding voor de actie van de partij is de mishandeling van een tramconducteur bij de HTM. De man kreeg harde vuistslagen op zijn achterhoofd toen hij een aantal mannen aansprak die geen geldig vervoersbewijs wilden kopen. "Scheldpartijen, spugen, pesterijen en geweld tegen bus- en trambestuurders zijn al jaren schering en inslag", stelt de partij. Fractievoorzitter Richard de Mos wil dat de gemeente met de politie, vervoersbedrijf HTM en het Openbaar Ministerie (OM) werk gaat maken van het opleggen van verboden voor het gebruiken van het openbaar vervoer aan raddraaiers en notoire zwartrijders.

Daarnaast ziet Hart voor Den Haag het liefst ziet dat iedere Haagse tram weer een vaste conducteur krijgt. “We moeten de sociale veiligheid in de trams vergroten door conducteurs aan te stellen. Vanwege de hoge kosten moeten we beginnen met conducteurs in de avonduren en op lijnen waar zich vaker problemen voordoen." 

Om verdachten sneller op te kunnen sporen bepleit de fractie ook het gebruik van een zogenoemde spuugkit om dna af te kunnen nemen, iets waarmee in Engeland al sinds 2004 met succes wordt gewerkt aldus De Mos.

De HTM wilde niet op de vragen en suggesties van De Mos reageren "omdat er vragen aan de raad zijn gesteld", zo liet een woordvoerster vrijdagmiddag weten.

 


Door: persbericht | Foto: ANP