De Mos: ´Zet stoomtreintjes Zuiderpark weer op het goede spoor´

17 April 2024, 08:49 uur
Politiek
mainImage
Stoomgroep West Zuiderpark

Stoomgroep West Zuiderpark viert volgend jaar haar 50-jarig bestaan, maar volgens de partij Hart voor Den Haag wordt het de vrijwilligers van de stoomgroep niet makkelijk gemaakt. Fractievoorzitter Richard de Mos wil dat de gemeente bijspringt.

"Vorig jaar april moesten de treintjes aan strengere eisen voldoen, waardoor ze stil kwamen te staan. Dit doordat idiote wetgeving bepaalde dat de treintjes als attractie werden gezien waardoor de treintjes ook aan dezelfde strenge veiligheidseisen moesten voldoen. Uiteindelijk gaf keuringsinstantie TÜV pas in juni toestemming om de treintjes weer met publiek te laten rijden. Maar door twee maanden gedwongen sluiting liep de stoomgroep wel enorm veel omzet mis. Dat gat is nooit gedicht."

De Mos wijst erop dat de Stoomgroep West Zuiderpark voor haar activiteiten geen subsidie vanuit de gemeente krijgt. “Zeker richting het 50-jarig bestaan volgend jaar zou de gemeente in overleg moeten treden met de stoomgroep of het op enigerlei wijze in aanmerking kan komen voor ondersteuning. Eén van de wensen van de stoomgroep is een langdurig contract, waarbij de huur voor geruime tijd bevroren wordt. Hierdoor kan de stoomgroep weer wat vlees op de botten krijgen. Nu moeten deze vrijwilligers elk jaar opnieuw strijden voor het huurcontract in het Zuiderpark."

Tekst gaat door onder foto.

Foto: HvDH.

Grootste bedreiging

Maar de grootste bedreiging die op de stoomgroep afkomt is volgens De Mos de invoering van betaald parkeren in het Zuiderpark. “Als vrijwilligers daarvoor geen ontheffing krijgen, gaan er heel wat afhaken. Vrijwilligers zijn het hele jaar woensdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur in de weer om de treintjes te laten rijden en - wanneer het seizoen ten einde is - onderhoud te plegen aan zowel de treintjes, de rails en het terrein. Jaarlijks zou dat per vrijwilliger uitkomen op 2.300 euro aan parkeerkosten Dat is niet te doen."

Donderdag heeft de Stoomgroep West Zuiderpark een gesprek met de gemeente Den Haag. Als daar geen oplossing komt, gaat Hart voor Den Haag raadsvragen stellen over de situatie.