Dagblad070 | 'Demonstratieverbod intocht Sinterklaas'

'Demonstratieverbod intocht Sinterklaas'

mainImage

Net als vorig jaar pleit Hart voor Den Haag voor een totaalverbod op demonstraties op de dag dat Sinterklaas aankomt in de stad.

"Te lang hebben we het toegestaan dat een kleine minderheid de Sinterklaasintocht al jarenlang weet te bederven door hun onuitputtelijke gedram over het afschaffen van de sprookjesfiguur Zwarte Piet. Met de ongeregeldheden van vorig jaar en de ontwikkelingen van de laatste dagen, waar vorige week door een medewerkster van de Haagse Stadspartij een hoax werd gecreëerd over een nooit gebrachte Hitlergroet bij een pro-Pieten-demonstratie op Scheveningen en het vrijdag misging bij een bijeenkomst van de anti-Pieten-lobby in de Beatrijsstraat, is het opleggen van een totaal demonstratieverbod bij de intocht van Sinterklaas aanstaande zaterdag meer dan gerechtvaardigd", stelt Hart voor Den Haag raadslid Arjen Dubbelaar. "We mogen niet langer marchanderen met de veiligheid van onze kinderen en moeten niet langer toestaan dat ons volksfeest  zo wordt verramponeerd. Hoe diep zijn wij gezonken dat de organisator van een geweldig evenement bedreigingen ontvangt vanwege Zwarte Piet? Echt te triest voor woorden"!  

In het debat dat deze week in de gemeenteraad plaats zal vinden, zal Hart voor Den Haag burgemeester Remkes oproepen om op de dag van de intocht geen demonstraties toe te staan.

"We weten dat het recht van betogen in de grondwet is verankerd, maar burgemeesters kunnen dit recht in bijzondere gevallen inperken. Het criterium daarbij is de kans op wanordelijkheden. En laat nou die kans komende zaterdag heel erg groot zijn. De discussie over Zwart Piet is naar een onverantwoordelijk kookpunt aan het gaan, zeker omdat de wens van de grote massa die jaarlijks wil genieten van een traditioneel kinderfeest stelselmatig wordt genegeerd", aldus Dubbelaar die zich ook nog grote zorgen maakt over de Actiegroep Kick Out Zwarte Piet. "Deze groep heeft aangekondigd een soort van eigen knokploeg in het leven te willen roepen, omdat zij geen vertrouwen hebben in de politie."