Den Haag en Westland moeten leren van West-Friesland

9 December 2020, 16:19 uur
Politiek , Den Haag & Regio
mainImage

Nederland is eigenlijk al twintig jaar een vrijstaat waarin uitzenders met mensen kunnen doen en laten wat ze willen. Overal in Nederland zijn misstanden wat betreft zowel de huisvesting, de werkomstandigheden als  de manier waarop ze tegen het coronavirus worden beschermd.

Want deze arbeidsmigranten verdienen meestal niet meer dan het wettelijke minimumloon en zijn ook nog eens vaak veroordeeld tot het leven met meerdere mensen in kleine kamertjes. En dan hebben ze ook nog eens geen enkele garantie op een baan. En dat terwijl het toch allemaal wel goed geregeld kan worden voor deze groep mensen. Want waarom lukt het in West-Friesland wel waar het ook in het Westland helemaal fout gaat?

FNV-vakbondsman Bart Plaatje heeft in een verhaal in het AD nauwelijks woorden voor de situatie van arbeidsmigranten in Den Haag en Westland. Inmiddels bestaat bijna een derde van de dak- en thuislozen in Den Haag uit Oost-Europese arbeidsmigranten. "Ze moeten in het Westland eens nadenken of ze dat probleem niet zelf veroorzaken”, zegt de campagneleider arbeidsmigranten van vakbond FNV. Hij wijst daarbij naar de cijfers die aangeven dat er zo’n 12.000 geregistreerde uitzendkrachten actief zijn in de regio, waarvan er slechts 4500 in het Westland wonen. 

Beide gemeenten liggen daarbij doorlopend met elkaar in de clinch. Den Haag, en zeker raadsleden, vinden dat de buurgemeente wel eens wat meer mag doen voor de huisvesting van de arbeidsmigranten die nu met duizenden in kleine Haagse appartementen wonen, terwijl de Westlanders eigenlijk vinden dat de Hofstad zich niet met hen mag en moet bemoeien.

Plaatje wijst in het AD op de huisvesting van arbeidsmigranten in West-Friesland. Daar hebben de betrokken zeven gemeentes samengewerkt met uitzendbureaus om huisvesting voor tweeduizend migranten op één locatie te regelen. Voordeel is, zo blijkt, dat de werknemers niet meer over meerdere kernen worden verspreid, wat wel een veelgehoorde angst in Westland zou zijn. De werkwijze is volgens de vakbondsman een volgende stap naar een beter leven voor arbeidsmigranten in Nederland. ,,Ik denk dat we nog veel meer gevechten moeten voeren. Ik kan het niet accepteren dat de ene mens minder waard is dan de ander. Laten we écht zorgen voor menselijkere omstandigheden”, zo stelt hij strijdvol in het verhaal.