Dagblad070 | Den Haag gaat duurzamer eten

Den Haag gaat duurzamer eten

mainImage

De gemeente gaat haar voedselbeleid uitbreiden. Gisteren werd het voorstel daartoe van de Partij voor de Dieren, Haagse Stadspartij en de PvdA, ‘Duurzaam voedsel; nog een tandje bijzetten’ aangenomen in de gemeenteraad. In het voorstel staan allerlei maatregelen voor gezond, lokaal, seizoensgebonden en duurzaam geproduceerd voedsel.

De partijen willen meer inzetten op plantaardig en vegetarisch eten. Zij wijzen erop dat de productie van dierlijke producten zoals vlees en kaas een grote impact heeft op klimaat, milieu en dierenwelzijn. ‘Door af en toe plantaardig te eten en te zien dat dit normaal is zullen mensen eerder geneigd zijn om dit thuis ook vaker te eten. Met mes en vork kunnen we bijdragen aan een beter klimaat’, zegt Robert Barker van de Partij voor de Dieren.

Janneke Holman van de PvdA ziet dat er nog veel te behalen valt op het gebied van voedsel uit de buurt. ‘We wonen naast het Westland, maar een groot deel van onze groente en fruit importeren we van ver,’ zegt zij. Met het aannemen van het voorstel, gaat de gemeente het gebruik van gezond, lokaal, seizoensgebonden en duurzaam geproduceerd voedsel stimuleren. Zowel in de eigen organisatie als bij zorginstellingen, scholen en bijvoorbeeld sportkantines. 

De indieners van het voorstel geven aan dat het stimuleren van gemeenschapsinitiatieven rond voedsel, zoals volkstuinen, kan bijdragen aan het verbeteren van gezondheid en sociale cohesie. Voedselinitiatieven en projecten bereiken nu nog te weinig Hagenaars. ‘De gemeente kan lokale initiatieven actief ondersteunen door het delen van kennis, te werken aan bewustzijn en hier in de ontwikkeling van de stad ruimte voor te maken.’, aldus Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij.


Foto: ANP