Dagblad070 | Den Haag kan gedupeerden niet tegemoet komen
mainImage

Den Haag kan gedupeerden niet tegemoet komen

7 april 2021, 09:45 uur
Politiek

Raadslid Tahsin Çetinkaya (foto)van Islam Democraten heeft in vragen aan het Haagse college zijn zorgen geuit over de onterechte en te hoge boetes van arbeidsregels. “Vooral kleine ondernemers zijn de dupe. De Inspectie deelde de afgelopen zeven jaar zo'n 20.000 boetes uit van opgeteld ruim 200 miljoen euro. Uit het jaarverslag 2019 blijkt dat de dienst dat jaar ongeveer 15 procent van de boetes na bezwaar helemaal of deels moest terugbetalen. Sinds de invoering van de Fraudewet in 2013 is de aanpak van fraudeurs aangescherpt. Volgens advocaten gaat de Inspectie SZW sindsdien ervan uit dat verdachten frauderen. "Maar de meeste bedrijven overtreden de regels niet moedwillig", zegt advocaat Maayke Maas-Cooymans. Zo wordt een voorbeeld gegeven van een boete van 8000 euro die is opgelegd aan een café-eigenaar, omdat een Bulgaarse bezoeker hem hielp met ramen lappen. Procederen zou geen zin hebben omdat procederen meer geld kost dan de boete, is de constatering van Çetinkaya.

Het college in Den Haag zegt geen inzicht te hebben in het aantal boetes en de hoogte van de boetes, die de Inspectie SZW heeft opgelegd aan Haagse ondernemers. “De Inspectie SZW maakt deze informatie niet bekend. Het college snapt dat een boete krijgen vervelend is, maar ziet geen mogelijkheden om ondernemers tegemoet te komen omdat de Inspectie SZW onder het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid valt. De gemeentelijke overheid betaalt geen boetes die de landelijke overheid heeft opgelegd ter compensatie van ondernemers.”

Ondernemers met klachten over het handelen van de Inspectie SZW kunnen een klacht indienen bij de Inspectie SZW: https://www.inspectieszw.nl/melden/optreden-inspectie-szw of de Nationale Ombudsman. Haagse ondernemers die het Ondernemersportaal benaderen met vragen over boetes die door de Inspectie SZW zijn opgelegd, zullen worden doorverwezen naar de Inspectie SZW.