Den Haag: nog geen inschatting hoe laat het wordt

21 March 2018, 19:30 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Rotterdam verwacht de eerste grote stad te zijn die met de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen komt. De Maasstad denkt dat tussen 22.30 en 23.30 uur bekend is hoe de ongeveer een half miljoen kiezers hebben gestemd. Amsterdam en Den Haag geven geen inschatting, Utrecht denkt rond middernacht klaar te zijn. De meeste gemeenten denken dat ze ongeveer tot middernacht nodig hebben om de stemmen te tellen. Tegen die tijd is vermoedelijk 56 procent van alle stemmen geteld en 59 procent van alle beschikbare zetels verdeeld.

De Verkiezingsdienst van het ANP heeft alle 335 gemeenten waar de raadsleden worden verkozen, gevraagd hoe laat ze de uitslag denken te hebben. Een derde verwacht dat het tellen tussen woensdag 23.30 uur en donderdag 0.30 uur klaar is. Bijna een kwart van de gemeenten denkt tussen 22.30 en 23.30 uur klaar te zijn en 4 procent denkt dat de uitslag al voor 22.30 uur bekend is. Een op de vijf gemeenten denkt dat de uitslag tussen 0.30 en 3.00 uur komt en een op de vijf gemeenten weet het niet.

De stembureaus sluiten om 21.00 uur. De strijd om het melden van de eerste eindstand gaat meestal tussen de Schiermonnikoog, Vlieland en het Gelderse Rozendaal. Dat zijn de kleinste gemeenten van het land, met elk ongeveer duizend kiezers. Bij de Kamerverkiezingen vorig jaar won Schiermonnikoog, terwijl Vlieland bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen de snelste was. Ook dit jaar denken ze snel klaar te zijn. Naast Schiermonnikoog, Vlieland en Rozendaal zijn er nog elf gemeenten die denken dat ze het tellen binnen anderhalf uur hebben afgerond. De grootsten daarvan zijn Zeist en Castricum.

Wanneer de uitslag van het referendum komt, is niet duidelijk. Meer dan een kwart van de gemeenten weet niet hoe lang ze nodig hebben om alle stemmen te tellen. In die gemeenten, waaronder Amsterdam en Den Haag, woont een op de drie kiezers. Waarschijnlijk duurt het tot ongeveer 01.30 uur om de helft van de stemmen te tellen.

(bron: ANP)