Druk op GGD-medewerkers groot, keuzes nodig

20 March 2020, 19:41 uur
Politiek
mainImage

De bestrijding van het coronavirus vergt veel van de capaciteit van de GGD. Het is daarom noodzakeljk gebleken een aantal zogenoemd 'kritische processen' te benoemen die wel doorgaan, om de druk op de reguliere zorg niet nog meer te vergroten. Dat schrijft het college vrijdag in een reeks van maatregelen in de coronacrisis.

De GGD ontvangt dagelijks tussen de 400 en 1200 telefonische vragen van inwoners en professionals. Zoveel mogelijk medewerkers  van allerlei afdelingen zijn vrijgemaakt voor de beantwoording. Steun krijgt de GGD van andere afdelingen van de gemeente.

Doordat het testbeleid door de overheid (RIVM) is aangepast, neemt het aantal mensen dat wordt bemonsterd af. Door de toename van het aantal positieve gevallen in het ziekenhuis, is de drukte bij het contactonderzoek echter toegenomen. De dienstverlening door het callcenter (dat het contactonderzoek uitvoert) is daarom uitgebreid tot in de avonduren.

GGD zoekt naar oplossingen voor mensen die niet in thuisquarantaine kunnen verblijven. Specifieke aandacht gaat daarbij uit naar mensen die zich niet vrijwillig in quarantaine begeven, zoals bijvoorbeeld sociaal kwetsbare mensen.

Wat betreft de Regionale Ambulancevoorzieningen Haaglanden geeft het college dat er sprake is van opschaling naar Code rood. Een crisisteam waarin onder andere operationele maatregelen worden getroffen, kijkt hoe zo goed mogelijk om te gaan met beschermende middelen. Scholingsactiviteiten worden opgeschort, mensen worden zo veel mogelijk direct ingezet op de ambulance. Ambulances vervoeren tot nu toe gemiddeld 18 met corona-gerelateerde patiënten per dag. 

De GGD probeert, zo geeft het college aan, zoveel mogelijk in kaart te brengen wat de gevolgen van de coronacrisis zijn en hoe in de steeds veranderende omstandigheden hierop in te spelen. Speciale aandacht is er voor kwetsbare gezinnen, ouderen en eenzamen die in een isolement kunnen raken.

De regio's Haaglanden en Hollands Midden werken in de crisis nauw samen. Diensten bereiden zich voor op uitbreiding van de capaciteit in aanloop naar een mogelijke toename van het aantal opnames. Volgens de regio's is er voldoende capaciteit bij zowel de politie als de brandweer.