Drukke jaarplanning Haagse Rekenkamer

1 April 2020, 12:00 uur
Politiek
mainImage

De Haagse Rekenkamer lijkt een druk jaar tegemoet te gaan. Uit het deze week gepubliceerde Jaarverslag blijkt dat de organisatie dit jaar sowieso 4 onderzoeken hoopt/denkt af te ronden, en daarnaast nog een aantal onderzoeken alsmede interne verkenningen op te starten. 

In het tweede kwartaal van dit jaar hoopt de kamer (alsnog) te komen met het onderzoek naar het Onderwijs en Cultuur Complex (OCC). Dat onderzoek liep in 2019 vertraging had op ‘door onder meer het uitblijven van een definitief bedrijfsplan van de stichting Dans - en Muziekcentrum en een flinke uitloop in het ambtelijk wederhoor van ons feitenrapport’. De rekenkamer verwacht de resultaten van van het onderzoek naar de kaderstelling alsmede de uitvoering en contract & contractmanagement in het tweede kwartaal van dit jaar dus te publiceren.

De rekenkamer verwacht ook het onderzoek naar de Participatiewet –begeleiding van jongeren, te kunnen publiceren. Het gaat daarbij over de begeleiding door de gemeente naar school of werk van jongeren tussen 18 en 27 jaar met arbeidsvermogen die ondersteuning nodig hebben om naar school of aan het werk te komen.

Voor het onderzoek naar de aanpak van afvalgerelateerde overlast in de openbare ruimte, zette de kamer al in 2018 en enquête uit bij het Stadspanel Den Haag. Ook dat onderzoek levert op korte termijn een rapport af waarin de kamer aangeeft aan de gemeenteraad of de aanpak van de gemeente doeltreffend en doelmatig is. ‘Hierbij gaat de rekenkamer specifiek in op de vraag hoe de gemeente beschikbare informatie gebruikt bij het bepalen van prioriteiten en inzet bij de aanpak van afvalgerelateerde overlast in de openbare ruimte’. Het gaat daarbij om hondenpoep, weesfietsen en rommel op straat.

De rekenkamer is van plan de gemeenteraad voor de zomer ook te voorzien van een onderzoek naar ‘Geheimhouding’, dat in augustus vorig jaar is gestart. Het doel van het onderzoek is om voor de gemeenteraad inzichtelijk te maken of het beleid en de praktijk rondom geheimhouding (dat geregeld speelt in de raad) in overeenstemming zijn met de wet - en regelgeving en of het principe van ‘openbaar tenzij’ ook in de praktijk goed wordt nageleefd. 

Naar aanleiding van de landelijke tekorten in de jeugdzorg, is de kamer met de rekenkamer(commissie)s  van de andere H10-gemeenten een gezamenlijk onderzoek gestart. Belangrijk voor de kamers was het feit dat raadsleden aangaven weinig grip te hebben op de jeugdhulp. Het doel van het onderzoek is enerzijds het inzichtelijk maken van de toename van de kosten in de jeugdhulp, en anderzijds het beoordelen van de voortgangsinformatie aan de gemeenteraden t.a.v. jeugdhulp.

Naast alle al vastgestelde onderzoeken voert de rekenkamer twee zogenoemde verkenningen uit, naar de Energietransitie en naar de Woningbouw. ‘Beide thema’s vloeien voort uit het onderzoeksprogramma in de meerjarenstrategie en de gesprekken met de raadsfracties die wij begin 2019 en begin 2020 hebben gehouden’, zo meldt de kamer in het jaarverslag.

Bij de transitie kijkt de kamer ook naar de besteding van de 675 miljoen euro die beschikbaar komt door de verkoop van Eneco. In het coalitieakkoord is opgenomen dat 30 procent van de opbrengst onder andere wordt geïnvesteerd in een deels revolverend (niet beperkt tot een boekjaar) energietransitiefonds. ‘De rekenkamer zal een handreiking revolverende fondsen opstellen die de raad kan gebruiken bij de besluitvorming over het fonds’.