Van de 71 miljoen euro die Den Haag krijgt in de zogenoemde 1e tranche Woningbouwimpuls, bedoeld als hulp bij de bouw van betaalbare huizen in vooral de Randstad, is 25 miljoen bedoeld voor het project Asfaltcentrale op de Binckhorst. Vergelijkbare bedragen zijn voor het project Stationsbuurt CID (20 miljoen) en Dreven/Gaarden/Zichten waarvoor 26 miljoen wordt overgemaakt.
Dat blijkt uit gegevens van het ministerie van BZK, ez.maps.arcgis.com. Van het geld voor de Asfaltcentrale, de keuze wordt door meerdere partijen in de gemeenteraad overigens betwist, kunnen 2410 woningen worden gerealiseerd. Een kwart daarvan betreft sociale huur, bij 30 procent gaat het om de in Den Haag broodnodige middenhuur. Start van het project is 2021, 2 jaar later moeten de bewoners in hun nieuwe huis zitten.
Raadslid Peter Bos van de Haagse Stadspartij is een van de criticasters bij de centrale. Hij vindt dat het probleem van de asfaltcentrale in het gewijzigde Omgevingsplan opgelost kan worden met een hogere schoorsteen. En, zo geeft hij aan op Twitter, 'als die 2410 woningen al in het Omgevingsplan zaten, dan zijn deze al vergeven aan projectontwikkelaars. Aan de extra kosten van verhuizing van de asfaltcentrale hoeven zij niet mee te betalen. Het kostenverhaal gaat dan de mist in'.
Volgens de site van het ministerie van BZK worden er voor de 20 miljoen die naar het Stationsgebied gaan, 3500 woningen gebouwd. Ruim een derde (35 procent) betreft sociale huur, 19 procent betreft middenhuur. Ook hier zouden de bouwers volgend jaar moeten starten, 4 jaar later zou het allemaal klaar moeten zijn.
Wat de Dreven/Gaarden/Zichten betreft start het project volgens BZK in 2023, en gaat het 7 jaar duren. Dan zijn er voor de beschikbaar gestelde 26 miljoen euro wel 2124 woningen gebouwd, 29 procent in de sociale huur, 31 procent in de middenhuur en (als enige project) met 25 procent zogenoemde 'betaalbare koopwoningen'.
De gemeente Rijswijk krijgt voor het project In de Bogaard zoals bekend 7 miljoen euro. In 7 jaar worden daar 1400 woningen voor gebouwd, met alleen middenhuur (42 %) en betaalbare koopwoningen, 36 procent. In het Westland leveren de 3,5 miljoen euro voor de Waelpolder 683 woningen op, het merendeel betaalbare koopwoningen (42 %) en een veel kleiner deel sociale huur, 11 procent.