Dagblad070 | 'Een klein gebaar kan een leven veranderen'

'Een klein gebaar kan een leven veranderen'

mainImage

Onder het motto 'een klein gebaar kan een leven veranderen' heeft wethouder Kavita Parbhudayal (Zorg, Jeugd en Volksgezondheid) deze week de zogenoemde EHBE-doos gelanceerd, waarbij de afkorting staat voor Eerste Hulp bij Eenzaamheid. “Het is een doos vol kleine gebaren. Maar met een klein gebaar kun je een leven veranderen”, zei de wethouder bij de overhandiging van de eerste EHBE-doos aan mede-eigenaar Esmaa Amer van apotheek Pillen & Praten in Leyenburg.

De bedoeling van de doos is dat die ondernemers en zorgprofessionals gaat helpen eenzaamheid in hun wijk aan te pakken. Volgens de wethouder is eenzaamheid een probleem 'van ons allemaal'. “Ruim de helft van de Hagenaars voelt zich soms eenzaam. Dan gaat het om circa 200.000 mensen. Dat is onacceptabel. Iedereen moet in Den Haag mee kunnen doen, daar sta ik voor als wethouder. Daarom ben ik de strijd aangegaan tegen eenzaamheid. Samen met ondernemers, verenigingen, professionals en inwoners.”

In hun dagelijkse contacten met klanten zien ondernemers en zorgprofessionals vaak mensen van wie zij het vermoeden hebben dat zij eenzaam zijn. De EHBE-doos biedt concrete hulp en -middelen om eenzaamheid te herkennen en het gesprek aan te gaan. Het is een nieuw onderdeel van het vorig jaar door de wethouder al  gelanceerde actieplan tegen eenzaamheid ‘Met z’n allen niet alleen’.

Kavita Parbhudayal: “Nodig eens iemand uit voor een kopje koffie, of bied aan een klusje voor iemand te doen. Of koppel iemand aan een ander uit jouw eigen netwerk. Als we wat vaker naar elkaar omkijken, maken we de stad toch weer een beetje mooier."


Door: persbericht | Foto: gemeente