Eerste aparte Haagse programma tegen mensenhandel

24 June 2020, 19:59 uur
Politiek
mainImage

In zijn eerste aparte programma tegen mensenhandel richt het stadsbestuur zich op seksuele-, arbeids- en criminele uitbuiting. Het wil daarmee zowel voorkomen, bestrijden als beschermen.

Wethouder Parbhudayal en burgemeester Remkes zeggen met het woensdag aan de raad aangeboden programma ‘Naar een stad zonder uitbuiting’ aan te willen sluiten bij het profiel van Den Haag als internationale stad van Vrede & Recht. 

"Mensenhandel schendt een van de meest fundamentele mensenrechten: die van de persoonlijke vrijheid", stelt Remkes in een begeleidende brief. "Dit komt ook in deze regio voor. Met slachtoffers in de prostitutiebranche, maar we zien ze steeds meer ook in andere sectoren, zoals de land- en tuinbouw, de huishouding en de schoonmaakbranche."

De handel raakt bovendien niet alleen volwassenen, zo geeft hij aan. Ook kinderen en jongeren worden slachtoffer." Hij vermoedt dat er ook meer slachtoffers van mensenhandel in Den Haag zijn dan de gemiddeld 145 per jaar die nu in beeld zijn bij de hulpverlening.

Wethouder Parbhudayal benadrukt dat alleen een integrale aanpak waarbij alle maatregelen op elkaar aansluiten, effectief kan zijn. Zij doelt daarmee op het beschermen van slachtoffers en het opsporen en vervolgen of anderszins aanpakken van de daders. "Maar het liefst willen we natuurlijk slachtofferschap voorkomen. Daarom geven we veel aandacht aan preventie."

Het college denkt daarbij aan voorlichting aan arbeidsmigranten, laagdrempelige anonieme chat voor jongeren (www.chattenhelpt.nl), meer online veldwerk door hulpverlening gericht op mannelijke, transgender en vrouwelijke sekswerkers, plus een gecoördineerd zorg- en ondersteuningsaanbod voor slachtoffers van mensenhandel.

In het actieprogramma neemt het college afscheid van de benaming 'loverboys’. Die naam verbloemt volgens het stadsbestuur namelijk dat het ook hier om mensenhandel en een keiharde vorm van criminaliteit gaat, namelijk de seksuele uitbuiting van minderjarigen en jongeren.

Het college geeft ook aan dat wat hem betreft het onder dwang moeten bedelen op straat, valt onder (criminele) uitbuiting. Van arbeidsuitbuiting is daarnaast sprake als arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden zó slecht zijn dat de mensenrechten in het geding zijn.