Meer kiezers hebben tégen de inlichtingenwet gestemd dan vóór. Bij het referendum woensdag kreeg 'tegen' 49,5 procent van de stemmen. 'Voor' kreeg 46,5 procent. Daarnaast stemde 4 procent van de kiezers blanco en 0,4 procent was ongeldig. Dat is de eindstand van de uitslagen die alle gemeenten hebben verstrekt aan de Verkiezingsdienst van het ANP. De opkomst was 51,6 procent.
In Den Haag waren de verschillen nog groter. Hier stemde 54% tégen de inlichtingenwet, en 41% voor (5% blanco). De opkomst was in Den Haag precies 50% en dat is opvallend, want dat cijfer is hoger dan de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag in de stad (48,04%). Burgemeester Pauline Krikke verklaarde dat verschil vanmorgen met het aantal Nederlanders dat in het buitenland heeft gestemd. Die Nederlandse expats vielen bij dit referendum onder stembureau Den Haag en zijn dus meegeteld in het Haagse opkomstcijfer (alleen voor het referendum, niet voor de raadsverkiezingen).
De uitslag van het referendum is nog niet definitief. De Kiesraad stelt de officiële uitslag volgende week vast. Het referendum ging over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), die de AIVD en de MIVD meer bevoegdheden zou moeten geven. 'Voor' won in 247 gemeenten, 'tegen' won in 133 gemeenten, waaronder dus Den Haag. De opkomst was het hoogst op Schiermonnikoog (82,9%) en het laagst in Werkendam (23,1%). Er is ook een duidelijk verschil tussen de 45 gemeenten waar alleen een referendum werd gehouden en de 335 plaatsen waar ook gemeenteraadsverkiezingen waren. In de 45 plaatsen was de opkomst 30,5 procent, in de rest van het land 53,6 procent. Een referendum is geldig als de opkomst 30 procent is.
Het kabinet zal niet over een nacht ijs gaan bij de weging van de uitslag van het referendum, aldus vicepremier Kajsa Ollongren vandaag. "Het is niet verstandig om vooruit te lopen op hoe je het weegt. Het gesprek in het kabinet moet nog beginnen. Dat kost even tijd, dat moet je niet op een namiddag doen.’’
(foto en bron: ANP)