De energietransitie in Den Haag verloopt voor meerdere bewoners met horten en stoten, en daardoor met veel irritaties. Nadat er eerder deze maand al klachten waren gekomen over hoge rekeningen en het functioneren van het warmtenet in Transvaal (warmte al dan niet pas in het najaar), hebben nu bewoners uit Spoorwijk de publiciteit en politiek gezocht en gevonden over de gevolgen van de transitie in hun gasloze huizen.
In de Telegraaf doen bewoners van Spoorwijk hun verhaal over hun huizen met een collectieve WKO-opslag in combinatie met een warmtepomp, de torenhoge eindafrekeningen die zij zeggen te krijgen, en het ontbrekende luisterende oor dat zij bij leverancier Eneco zouden ervaren.
Hart voor Den Haag/Groep de Mos-raadslid René Oudshoorn vindt dat 'de maat vol is'. In zijn vragen aan het college heeft hij het over 'mensonterende' situaties in Spoorwijk en over 'een sociale ramp in de toch al kwetsbare wijken'. Dat Eneco volgens de klagende bewoners weinig voor hen wil doen, brengt Oudshoorn tot de opmerking dat 'deze energiecowboys, gesterkt door de warmtewet, zelfs forse bedragen durven te berekenen voor doorvoer van koud water door het systeem om de woning in de zomer te koelen en te hoge bedragen te reken voor vastrecht'.
In het artikel geeft een woordvoerder van Eneco aan dat er incidenteel bij een klant wel eens iets fout kan gaan/gaat, maar dat het structureel gewoon niet fout gaat. Dat er sprake zou zijn van 'torenhoge' eindafrekeningen, weerspreekt hij met de opmerking dat er gemiddeld de afgelopen 7 jaar 104 euro is bijbetaald.
Voor Oudshoorn is de oplossing simpel, hij vindt dat het college moet stoppen met het beleid dat iedereen van het gas af gaat, of dat in ieder geval moet opschorten. "Deze klachten zijn meer structureel dan incidenteel, mensen kunnen geen kant meer op omdat ze vastzitten aan één leverancier en geen enkele keuzevrijheid meer hebben. Als ze nu de keuze zouden krijgen zouden ze dolgraag weer op gas worden aangesloten. "