Dagblad070 | Enquête Code Oranje: meerderheid wil ziekenfonds terug
mainImage

Enquête Code Oranje: meerderheid wil ziekenfonds terug

24 januari 2021, 16:44 uur
Politiek

Een meerderheid van de Nederlandse bevolking wil terug naar het ziekenfonds, zo blijkt zondag uit een steekproef van Maurice de Hond uitgevoerd in opdracht van Richard de Mos' Code Oranje.

Zo'n twee derde van de ondervraagden wil volgens het onderzoek daarmee terug naar de situatie van voor 2006 waarbij iedereen tot een bepaalde inkomen 'in het ziekenfonds' zat. Daarbij hoort dan ook geen eigen risico aldus De Mos.

Hij wijst er op dat er steeds meer zorgmijders zouden zijn, mensen met weinig geld die niet naar een dokter gaan terwijl dit wel nodig is. Volgens De Mos zouden oudere mensen en mensen met een uitkering niet meer naar de dokter of ziekenhuis gaan omdat ze het niet meer kunnen betalen.

In het huidige systeem zit echter een bezoek aan de huisarts in de maandelijkse premie (ongeveer 125 euro per maand). Ook kent Nederland voor de lage inkomens (veelal ouderen en mensen zonder inkomen) de zorgtoeslag van 107 euro per maand. 

De Mos wijst er ook op 'dat het inkomen van de mensen niet omhoog gaat, maar het eigen risico en de premie wel'. Volgens hem komt dat omdat de macht van de zorgverzekeraars (die geen invloed hebben op het door de overheid vastgestelde eigen risico, red) is te groot. "Van de zogenaamde marktwerking is de patiënt de dupe. "

 

 


Foto: ANP