Evenementen in Den Haag gaan 'schoner' worden

23 February 2018, 18:00 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Den Haag krijgt nieuwe regels voor evenementen. Nog voor de zomer moeten die op papier staan, zo heeft wethouder Karsten Klein toegezegd. In de nieuwe regels komt meer aandacht voor duurzaamheid, dat wordt een vereiste bij de toekenning van gemeentelijke subsidies.

Het nieuwe beleid is géén gevolg van de controverse rond de bezoekersaantallen van evenementen, stelde de wethouder gistermiddag tijdens een commissievergadering. Uit een lang achtergehouden rapport bleek vorige week dat er in Den Haag veel minder publiek naar gratis festivals en evenementen zou komen dan gemeente en organisaties beweren. Volgens het stadsbestuur zijn de verschillen 'onverklaarbaar'.


Christine Teunissen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Den Haag, is blij met de toezegging van Klein om duurzaamheid mee te nemen bij de afweging al dan niet evenementen-subsidie toe te kennen. "Bij die toekenning wordt gekeken naar bezoekersaantallen en economische spin-off. De gemeente stelde daarbij tot nu toe geen duurzaamheidscriteria; bijvoorbeeld of organisatoren gebruikmaken van fossiele of duurzame energie, of zij wel of geen dieren bij evenementen gebruiken en of zij met plastic wegwerpbekers werken of niet. Hier komt door onze motie die nu is aangenomen verandering in."

De Partij voor de Dieren wil dat in elk geval energievoorziening, watergebruik, en afvalstromen als onderwerp worden meegenomen in de nieuwe regels die Klein nu voor de zomer wil presenteren. Christine Teunissen: “Bij evenementen wordt veel afval geproduceerd en wordt elektriciteit vaak nog opgewekt met dieselgeneratoren. Dit moet anders. Door onze motie geven we als Den Haag het goede voorbeeld en sporen wij organisatoren van evenementen aan om te verduurzamen, wat goed is voor mens en dier.”


(Parkpop; foto: gemeente Den Haag)