Evenementensector in financieel noodweer

4 June 2020, 17:59 uur
Politiek
mainImage

De evenementensector verkeert in financieel noodweer. Bedrijven gaan mogelijk failliet. De zogenoemde 1,5 meter samenleving lijkt daarnaast bij evenementen niet of beperkt mogelijk, wat de onzekerheid voor de langere termijn nog versterkt.

Dat concludeert het college in de Voorjaarsnota 2020 en Impactanalyse die donderdag naar de raad is gestuurd. Het stadsbestuur wijst er op dat het merendeel van de evenementen juist in de periode april tot september plaatsvindt, precies de maanden waarin het coronavirus het leven bepaalde.

Niet alleen waren er tot 1 september al geen evenementen zijn toegestaan, het kabinet heeft ook nog eens besloten dat bijeenkomsten landelijke uitstraling pas weer georganiseerd mogen worden als er een vaccin beschikbaar is.

Door de crisis en de beperkende maatregelen hebben de meeste organisatoren feitelijk al sinds oktober 2019 geen of marginale inkomsten meer geeft het college aan. En niet alleen de organisatoren zijn getroffen, dat geldt ook voor de hele keten van toeleveranciers, beveiliging, artiesten en zzp-ers in deze sector.

Volgens de Vereniging van Evenementenmakers dreigt er een verlies van 48.000 banen en geschat omzetverlies van 3,5 miljard euro. Voor de popsector alleen al gaat het volgens Mojo om een schadepost van 1,5 miljard euro. 

Woensdag kwam het college de organisaties in de stad al wat tegemoet. Het besloot, naar aanleiding van vragen van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, te kijken of er meer slagkracht kan komen om congressen naar Den Haag te krijgen. Daarnaast wordt het voor The Hague & Partners, verantwoordelijk voor het binnenhalen van congressen, gemakkelijker om ook kleinere bijeenkomsten te werven. Die moeten zich dan meer verspreiden over de stad en het jaar. 

Directeur Middendorf van het World Forum was verheugd over de steun in de rug voor zijn sector in de raad. “Ik ben blij met een stevig politiek draagvlak voor het belang van de congresmarkt. "