Dagblad070 | Faid (HSP): 'Vragen over daklozenbeleid gemeente'

Faid (HSP): 'Vragen over daklozenbeleid gemeente'

mainImage

Voor het kerstreces luidde de Haagse Stadspartij de noodklok over de maatschappelijke opvang en de toename van dakloze gezinnen. Ouders met hun kinderen komen door het tekort aan woningen op straat te staan. 

"Via verschillende kanalen krijgen wij casussen te horen over kwetsbare gezinnen die op straat dreigen te eindigen of al op straat zijn gezet. In één week kregen wij diverse verontrustende berichten van professionals die met hun cliënten tegen een muur van onverschilligheid aanlopen. En dit gaat door in 2020. Een vrouw met drie kinderen van acht en vier jaar en twee maanden oud dreigen op straat te eindigen. De moeder is volgens de gemeente Den Haag “zelfredzaam”. De begeleider en advocaat van deze moeder hebben geprobeerd om meer tijd voor de vrouw te winnen zodat zij in opvang hotel kon zoeken naar een huis buiten de randstad. Helaas is dat niet zo snel te realiseren," zegt Fatima Faid, raadslid van de Haagse Stadspartij.

Volgens Faid creëert de gemeente meer problemen dan dat het oplost. En gaat het in tegen het beleid van het college met de mooie naam “geen kind op straat”. De Haagse Stadspartij heeft een rondvraag tijdens de commissie samenleving aangevraagd om de wethouder van Alphen te vragen hoe het kan dat slachtoffers van huiselijk geweld met 3 minderjarige kinderen op straat worden gezet. 

"De keus is dus gemaakt om een vrouw met kinderen op straat te gooien met als gevolg dat Veilig Thuis ingeschakeld wordt om haar kinderen af te pakken want kinderen horen niet op straat, worden jeugdwerkers ingeschakeld, gastouders ingeschakeld en de vrouw kan dan weer opnieuw een traject beginnen bij het daklozenloket. Dit kan dus allemaal vermeden worden door een vrouw maatschappelijk opvang te bieden op basis van dat ze niet zelfredzaam is, WMO begeleiding heeft en actief op zoek is naar woningen buiten de randstad. Je begint je dan wel af te vragen of het college van Den Haag nog enige regie heeft of heeft het geen idee wat voor een beleid er wordt toegepast."