Fel verwijt Islam Democraten aan vragenstellers

27 February 2020, 14:19 uur
Politiek
mainImage
gemeente den haag

Een rapport van de organisatie Doorbraak.eu over de vermeende banden in Nederland tussen de Turkse organisatie Grijze Wolven en onder meer de Turks Islamitisch Culturele Stichting in Den Haag, zorgt voor steeds meer rumour. Niet alleen zijn er ondertussen vragen gesteld in de Tweede Kamer en in de Haagse raad, ook worden de verwijten tussen Doorbraak en TICS steeds heftiger.

In het rapport eerder deze maand noemt Doorbraak de stichting een onderdeel van de rechts extremistisch Grijze Wolven. Ook staat in het rapport dat voorzitter en raadslid Tahsin Çetinkaya op foto's te zien is met afbeeldingen van de Grijze Wolven en wordt hij beschuldigd in ieder geval sympathisant te zijn van de organisatie. 

Volgens Doorbraak heeft TICS de agelopen jaren een aantal maal subsidie gekregen voor actviteiten, waarmee de gemeente feitelijk de Grijze Wolven financieel steunt, stelt de linkse organisatie. Çetinkaya gaf in een felle, emotionele reactie op het rapport van Doorbraak desgevraagd aan dat hij niets met de rechts extremistische organisatie van doen heeft en met alle bevolkingsgroepen in Turkijke goed op te kunnen schieten. Ook verdedigde hij de subsidies die zijn Turkse stichting had gekregen, allemaal redelijk kleine bedragen. 

Naar aanleiding van de door de gemeente verstrekte subsidies de afgelopen jaren, stelden de Haagse Stadspartij, SP, PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren vragen aan het college, zonder daarbij te verwijzen naar de voorzitter van TICS, hun collega-raadslid Çetinkaya. Volgens SP-fractievoorzitter Lesley Arp was dat bewust, was er ook geen contact gezocht met Çetinkaya, omdat "het niet zozeer gaat om de individuele bestuursleden van de TICS, maar om deze organisatie an sich en haar relatie met de Grijze Wolven".

Het raadslid voor de Islam Democraten verdedigde zich in media niet alleen, maar kondigde ook juridische stappen aan tegen Doorbraak en tegen zijn collega-raadsleden die hij van smaad beticht. Deze week bleek de fractievoorzitter echter ook op Facebook te hebben gereageerd voor zijn TICS-achterban. Niet met uitleg, maar met een aanval op de vragenstellers zo lijkt het.

"Ja, de terreuraanhangers binnen de linkse partijen hebben schriftelijke vragen over onze organisatie gesteld. Diegenen die zelf al jaren arm in arm lopen met terroristische organisaties (Cetinkaya doelt daarbij op de PKK en DHKP-C, redactie) zoeken naar wegen om onze organisatie problemen te bezorgen zo", schrijft hij. Het raadslid, dat bevestigt dat het zijn column is, gaat dan nog verder met wat een oproep aan zijn lezers lijkt: "Jullie, ons eerbiedwaardige volk, kennen onze activiteiten. Wij hopen dat ons volk en civil society organisaties dit niet zonder reactie voorbij laten gaan.” 

De Grijze Wolven is een groep die in 2017 in een rapport van het ministerie van Sociale Zaken in verband is gebracht met rechts-nationalistisch geweld, onder andere jegens Koerden, alevieten en linkse politieke tegenstanders, in Turkije en daarbuiten. Van de inlichtingendiensten BVD en AIVD zijn geen recente rapporten over de Grijze Wolven bekend, het laatste schrijven dateert van eerder deze eeuw. De Turkse organisatie staat niet op een lijst van verboden, vaak terroristische organisaties.