Financiële impact van coronacrisis aanzienlijk

9 April 2020, 18:29 uur
Politiek
mainImage
Gemeente Den Haag - Henriëtte Guest

De financiële gevolgen van de coronacrisis zullen voor de stad Den Haag aanzienlijk zijn. Na het opmaken van de plussen en minnen van het begrotingsjaar 2019 is volgens wethouder Revis al gebleken dat er maar erg weinig sprake is van plussen. Er zijn daardoor volgens hem behoorlijke zorgen over de reserves van de gemeente, van een buffer is geen sprake meer in deze periode.

"Wij zitten niet in een situatie als het Rijk dat opeens geld genoeg blijkt te hebben. Onze financiële toestand was de laatste jaren al minder zoals iedereen weet, zeker door de tekorten in het sociale domein." Door de maatregelen van de overheid moeten de gemeenten veel meer taken voor hun rekening nemen maar hebben zij de daarvoor benodigde financiële middelen nooit gekregen.

Revis stuurt op korte termijn een financiële analyse naar de raad. De wethouder gaf alvast aan dat de gemeente rekening houdt met bijvoorbeeld een fors lager dividend van HTM, dat in deze crisis bijna geen passagiers meer kan vervoeren. Ook wees hij de raad tijdens een digitale vergadering erop dat de uitgiften van de GGD door de coronacrisis ongeveer met een factor 10 zijn gestegen.

De wethouder gaf aan met andere wethouders en met de VNG doorlopend in gesprek te zijn met het ministerie voor een hogere bijdrage van het Rijk aan gemeenten. Een van de zaken die ook besproken zullen worden is of gemeenten ook in deze enorme crisis worden gehouden aan de wettelijke verplichting om te komen tot een sluitende begroting. 

Revis ging ook nog even in op opmerkingen waarom de gemeente in deze periode wel 15,6 miljoen euro extra beschikbaar zou stellen aan het muziek- en cultuurcentrum Amare. Volgens de wethouder is echter al veel eerder in de raad besproken, en dus al veel langer bekend, dat dit geld gereserveerd en dus beschikbaar was voor Amare. 

De wethouder gaf in de bijeenkomst ook aan dat de 675 miljoen euro die Den Haag zou krijgen uit de verkoop van Eneco, inmiddels op de rekening van de stad staat. Hij gaf aan dat het college wat besteding van dat geld betreft gebonden is aan het politieke coalitie-akkoord dat vorig jaar is gesloten. Dus het geld zomaar gebruiken in deze crisis is dus volgens hem niet 123 mogelijk. Hij gaf wel aan dat er een heroverweging kan komen, en dat hij binnenkort met een begrotingswijziging naar de raad zal komen.

Wat betreft de tegemoetkomingen aan ondernemers gaf Revis aan dat er geen onderscheid wordt gemaakt in welk soort onderneming de aanvraag indient. Sekswerker en of strandtenthouders of zzp-ers worden allemaal op dezelfde manier behandeld. "En we kijken hier niet als boekhouders, maar we moeten het wel doen met het geld dat we kunnen vrijmaken. En zoals gezegd, onze put is niet zo onuitputtelijk als dat van het Rijk."

Wat betreft de suggestie vanuit de raad om strandtenthouders toestemming te geven hun gebouwen dit jaar niet te hoeven afbreken na de zomer maar die gedurende de winter te kunnen laten staan, wat hun aanzienlijk zou schelen in de kosten, gaf Revis aan daarover in gesprek te moeten met Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap Delfland. "Het gaat namelijk ook om de veiligheid van de strandtenten in het stormseizoen. Niet alleen omdat mensen een leeg strand mooi vinden. "