Fossielvrij ziet kansen in crisis Den Haag

7 October 2019, 09:22 uur
Politiek
mainImage

Het Haags Klimaatpact is een kant-en-klaar beleidsplan dat de steun heeft van 13 van de 15 politieke partijen in de gemeenteraad van Den Haag. Daarom verzoekt burgerbeweging Den Haag Fossielvrij verkenner Tom de Bruijn om het Haags Klimaat centraal te stellen in de formatie. 

"De corruptieaffaire is een zwarte bladzijde in de Haagse geschiedenis. Maar het is ook een kans voor de toekomst van de wereld”, schrijven Joeri Oudshoorn en Femke Sleegers van Den Haag Fossielvrij vandaag aan formateur Tom de Bruijn. “Wij roepen u en het nieuwe college - of dat nou naar links of rechts neigt - op: omarm het Haags Klimaatpact in letter en daad en neem het integraal over in het nieuwe collegeakkoord.”

Het Haags Klimaatpact biedt een pakket aan maatregelen zodat de stad in 2030 klimaatneutraal is. Het Haags Klimaatpact is geschreven in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en ondertekend door 13 van de 15 politieke partijen in Den Haag. Samen vormen zij 78% van de raad. Er is dus een breed draagvlak voor ambitieus klimaatbeleid. 

Ook het draagvlak in de stad is groot. Meer dan 300 organisaties ondertekenden (en ondertekenen) het pact. Waaronder de Uithof en de Vereniging van Strandexploitanten Scheveningen, MN (met een beheerd vermogen van 125 miljard), AEGON, ASN Bank en FMO. Ook het gemeentemuseum, het Zuiderzeetheater, diverse scholen, horeca, lokale ondernemers, landelijke merken en bewonersorganisaties tekenden voor het pact.

De Bruijn heeft maandag 7 oktober de eerste gesprekken met politieke partijen om een nieuw college te vormen in Den Haag.