Yernaz Ramautarsing, de nummer twee op de Amsterdamse lijst van Forum voor Democratie (FVD), trekt zich terug. Dat maakte hij op het Twitteraccount van de partij bekend, nadat er ophef was ontstaan over zijn uitspraken.
"De afgelopen dagen is in de media consternatie ontstaan over opmerkingen die ik enige tijd geleden heb gemaakt in een besloten WhatsApp groep waar jongeren van diverse partijen over tal van onderwerpen van gedachten wisselden. In reactie op deze consternatie heb ik besloten om me - in het belang van FVD - terug te trekken als kandidaat voor Forum voor Democratie voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam.''
De melding kwam enkele uren nadat bekend was geworden, dat FVD op 2 januari 2017 door middel van een email van Robert de Haze Winkelman, die onlangs uit de partij werd gezet, aan partijleider Thierry Baudet al was gewaarschuwd dat Ramautarsing "een potentiële tijdbom" is. Hagenaar De Haze Winkelman, voormalig VVD-senator, zat op dat moment in de commissie die kandidaat-Kamerleden voor FVD selecteerde. Hij zegt dat hij zich ernstige zorgen maakte over de denkbeelden van Ramautarsing. "Maar ondanks de waarschuwing is hij zonder overleg op nummer twee van de Amsterdamse lijst gezet, wat aantoont dat FVD een antidemocratische beweging is. Het landelijk bestuur bepaalt de lokale lijn," aldus Winkelman eerder vandaag.
Ramautarsing kwam vrijdag in het nieuws toen bekend werd dat hij in een discussiegroep via Whatsapp een betoog steunde dat homorechten de samenleving dommer hebben gemaakt. "Dat is gebaseerd op de notie dat homo’s relatief een hoger IQ hebben en op moment dat zij zich niet voortplanten de hele samenleving daar dus 'dommer van wordt'. Geen haat gewoon feiten," citeerde De Telegraaf een appbericht van Ramautarsing in die groep.
Op dat betoog is Ramautarsing nu teruggekomen. Vandaag schrijft hij: "Tijdens de openbaar geworden discussies heb ik advocaat van de duivel gespeeld en stellingen betrokken waar ik niet, althans zeker niet geheel, achter sta. Ik verkeerde in de veronderstelling dat het hier een vrije en vrijblijvende uitwisseling van ideeën betrof, maar dat blijkt achteraf een verkeerde inschatting te zijn geweest waarvoor ik de consequenties op me neem. Met name wil ik hierbij afstand nemen van de stelling dat ‘homorechten de samenleving dommer’ hebben gemaakt. Dit is beslist geen standpunt dat ik onderschrijf - en al helemáál geen standpunt van FVD! - en ik heb spijt dat de suggestie is ontstaan dat dit wél zo zou zijn."
Eerder veroorzaakte de Amsterdammer ophef door in een interview te zeggen dat Nederlanders met een donkere huidskleur minder intelligent zijn dan andere rassen. Baudet weigerde zich van die mening te distantiëren, wat weer leidde tot kritische woorden van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken).
(Thierry Baudet en Yernaz Ramautarsing; foto en bron: ANP)