Dagblad070 | Geen duidelijkheid over verdeling steun particuliere musea
mainImage

Geen duidelijkheid over verdeling steun particuliere musea

19 november 2020, 20:10 uur
Politiek

Het is nog onduidelijk hoe de 20 miljoen euro die cultuurminister Ingrid van Engelshoven in augustus al heeft beloofd voor steun aan particuliere musea, gaat worden verdeeld. Ook tijdens een bezoek aan het Haagse Panorama Mesdag kreeg directeur Minke Schat geen zekerheid over hoeveel het museum gaat krijgen. Dat overheidssteun nodig is, benadrukte zij ook tijdens het bezoek van de minister.

Door de coronapandemie zou het museum afstevenen op een verlies aan inkomsten van bijna 1 miljoen euro, ondanks de steun van 400.000 euro die Panorama Mesdag kreeg vanuit de NOW-regeling blijft er altijd nog een tekort over van rum 600.000 euro. 

Om ook na de coronapandemie nog te kunnen bestaan heeft het museum extra financiële middelen nodig. Volgens Schat wordt daar hard aan gewerkt, zo zegt zij donderdag tegen Omroep West. Daarbij wordt onder meer gekeken naar particuliere sponsoring. "We zetten alles op alles, we zijn zeer strijdbaar om die crisis door te komen."

Schat hoopt dat de musea niet nog een keer voor korte of langere tijd de deuren moeten sluiten. "Als we weer open mogen met een museumprotocol, wat we eigenlijk van juni tot oktober hebben gedaan, dan hebben we de prognose gesteld dat we 2021 nog goed doorkomen", stelde zij. Maar, "dan zou in 2022 het doek vallen als we niet teruggaan naar normaal."