Geen integriteitskwesties bij 'wethouder' Anne Mulder

11 September 2020, 19:48 uur
Politiek
mainImage

Er zijn bij het integriteitsonderzoek naar de handel en wandel van de beoogde nieuwe wethouder Financiën van de gemeente Den Haag, VVD-er Anne Mulder, geen feiten en omstandigheden aangetroffen die een beletsel vormen voor zijn benoeming.

Dat laat de Haagse burgemeester Jan van Zanen vrijdag aan de raad weten in een verklaring namens de integriteitscommissie. Die bestond verder uit mevrouw C.A. Nooy en mevrouw J.M. Leemhuis-Stout. Daarnaast, zo geeft de burgemeester aan, heeft Bureau Berenschot het feitenonderzoek uitgevoerd en de commissie procesmatig begeleid. 

Mulder, die kort geleden uit de Tweede Kamer stapte om te kunnen solliciteren bij zijn partij als wethouder in de gemeente waar hij eerder in de raad zat, heeft ook een Verklaring Omtrent Gedrag VOG kunnen overleggen alsmede een gegevensoverzicht van het Bureau Kredietregistratie, zo laat Van Zanen weten.

Mulder moet volgende week door de raad worden aangesteld als nieuwe wethouder, hij volgt dan partijgenoot Boudewij Revis op die een baan als  directeur bij Staatsbosbeheer heeft aangenomen.

Uit de opsomming van de genomen stappen tijdens het onderzoek blijkt Mulder als eerste een uitgebreide vragenlijst diende in te vullen over nevenfuncties, financiële belangen, risicovolle activiteiten en relaties van de kandidaat-wethouder met de gemeente. Daarna is een openbaar bronnenonderzoek uitgevoerd naar de achtergrondvan de kandidaat-wethouder. In dit kader zijn onder andere (sociale) media, Google en het handelsregister van de Kamer van Koophandel geraadpleegd.

Op basis van alle tot dan toe verzamelde informatie is bij de gemeente nadere informatie opgevraagd bijvoorbeeld over financiële relaties met en/of activiteiten van specifieke organisaties die enig verband hebben met een kandidaat-wethouder. Dit om de mogelijke financiële en beleidsmatige relaties tussen gemeente en de kandidaat-wethouder te kunnen duiden, zo geeft Van Zanen aan.

Daarna volgde een gesprek gehad met adviseurs van het externe bureau Berenschot. "Dit gesprek diende om de verkregen informatie te verdiepen en door te vragen op onduidelijkheden." In die ontmoeting is ook aandacht besteed aan onder meer het declaratiegedrag, sociale media gebruik, de verhouding bestuurder -ambtenaar, het aannemen van geschenken en diensten en het delen van informatie met de raad en “de buitenwereld”.

Alle toen verkregen bevindingen zijn neergelegd in een conceptrapportage die is voorgelegd aan Mulder. "Waar relevant zijn feitelijke onjuistheden gecorrigeerd." Het definitieve rapport is vervolgens aangeboden aan de kandidaat-wethouder en de Commissie Integriteit. Wat volgde was een 'uitvoerig' gesprek met de commissie en Mulder. Waar nodig heeft de commissie adviezen geformuleerd bij mogelijke kwetsbaarheden met betrekking tot Mulder. "Het uitvoering geven aan de adviezen is een verantwoordelijkheid van de kandidaat-wethouder zelf", zo stelt Van Zanen.

Hij besluit met 'in het bijzijn van de commissie heeft de kandidaat-wethouder de rapportage van het externe bureau ondertekend waarmee verklaard wordt dat de rapportage een juiste weergave is van de feiten en omstandigheden'.