Geen nachtbus? Jonge Socialisten brengen stappers veilig thuis

14 March 2023, 14:52 uur
Politiek
mainImage
JS

Als ludiek protest tegen het nog steeds niet terugkeren van de Nachtbus in Den Haag hebben de Jonge Socialisten (JS) afgelopen weekend een bijzondere actie gehouden. De jonerenafdeling van de Partij van de Arbeid bracht stappers in een busje veilig thuis.

"Woensdag zijn de Provinciale Statenverkiezingen. Hoewel deze verkiezingen niet de meeste aandacht trekken, zullen zij wel bepalend zijn voor ons openbaar vervoer van de komende vier jaar", zegt Daan de Jong, voorzitter van de Jonge Socialisten. "De provincie draagt namelijk de verantwoordelijkheid voor ov en dus ook voor wat er ‘s nachts aan bussen rijdt."

"Op dit moment is er geen sprake van tram- of busvervoer binnen en om Den Haag in de nachturen. Het gevolg hiervan is onder andere dat mensen die nachtdiensten draaien andere manieren moeten vinden om veilig thuis te komen. Ook jongeren die een gezellige avond in het stadscentrum willen beleven, voelen zich vaak genoodzaakt een nacht door te halen in afwachting van de eerste tram of bus, zonder dit eigenlijk te willen. Aan aansluitingen naar dorpen buiten Den Haag ontbreekt het al helemaal, waardoor het gevoel te worden achtergesteld in deze gebieden wordt versterkt."

Vrijheidsbeperkingen

De inperking van het nachtvervoer binnen en om Den Haag zorgt volgens de JS voor een hoop extra geregel van alternatieve reismogelijkheden, vrijheidsbeperkingen voor mensen die minder mobiel zijn en meer kans op onveilige situaties. De jongeren vinden dat dit probleem hoger op de agenda van de provincie moet komen en voerden daarom actie. "Wij hopen dat de provincie in de komende jaren meer zal gaan investeren in goed en betaalbaar nacht-ov. Niet alleen binnen de grote steden, maar ook naar de omliggende gebieden in Zuid Holland. Hopelijk hoeven wij dan over een tijdje niet meer de rol van het openbaar vervoer op ons te nemen."