Dagblad070 | Geld voor Hobbema-landmark kan beter worden besteed
mainImage

Geld voor Hobbema-landmark kan beter worden besteed

23 september 2020, 11:26 uur
Politiek

De fracties van GroenLinks en PvdA vinden het eigenlijk maar niks dat het college 900.000 euro wil uitgeven aan het zogenoemde Landmark Hobbemaplein. Niet alleen omdat het bedrag drie keer meer is dan geschat, maar vooral omdat zij vinden dat het geld veel beter besteed kan worden.

Volgens GL-fractievoorzitter Arjen Kapteijns en PvdA-raadslid Janneke Holman kan/moet de gemeente namelijk met dat bijna miljoen euro beter de wijken rondom de Haagse Markt opknappen en vergroenen. En, zo geven zijn aan, betrek daar dan ook de bewoners van Transvaal en de Schilderwijks bij.

Beide wijken behoren namelijk volgens de raadsleden tot de meest versteende wijken van de stad. Met die 900.000 euro kunnen ze groener en leefbaarder worden gemaakt, stelt Kapteijns. De bewoners van Transvaal en de Schilderwijk hebben daar veel ideeën over, laat Holman weten. "Gebruik die dan ook en laat de bewoners meebeslissen waar we dit geld aan uitgeven.”

Volgens Joris Wijsmuller, fractievoorzitter van de HSP in de raad, gaat het bij de 900.000 euro om minder dan de helft voor het landmark zelf (439.500 euro), maar is er 'voor 5 ton opgeplust met beheerskosten, ambtelijke begeleiding, advieskosten en maaiveld-inrichting'. Hij vraagt zich net als zijn collega's af of er niet beter geïnvesteerd kan worden in de wijken Transvaal en de Schilderswijk, bijvoorbeeld de entree daarvan.

En, zo vraagt hij zich af in een tweet, 'zijn dergelijke kosten ook meegerekend bij bijvoorbeeld Thorbeckemonument?'