Dagblad070 | Gemeente eind 2020 volledig over naar Windows 10

Gemeente eind 2020 volledig over naar Windows 10

mainImage

Het college verwacht dat het ambtelijke apparaat eind dit jaar is overgegaan van Windows 7 naar Windows 10. De overgang is essentieel omdat Windows sinds begin dit jaar geen ondersteuning meer verleent aan versie 7 waardoor het besturingssysteem vatbaar is geworden voor beveiligingsrisico's. Met de overgang naar de nieuwe versie van Windows is voor de gemeente een bedrag gemoeid van 8.797.400 euro, zo antwoordt het college op vragen van raadslid Robert Barker (Partij voor de Dieren).

Na de bekendmaking van Windows het systeem niet meer verder te beveiligen, heeft het college een verlenging van 1 jaar ingekocht bij het bedrijf. Die loopt tot 14 januari volgend jaar en kostte de gemeente 211.310 euro. 

Volgens Barker is Den Haag nog een van de weinige gemeenten die nog werken met Windows 7 en dat verbaast hem. Volgens het college werkt de gemeente al sinds 2018 aan de overstap naar Windows 10. Dat duurt zo lang 'omdat migratie naar een nieuw besturingssysteem een complex traject is. Hierbij moet goed worden getest dat deze programma’s ook met de nieuwe Windows-versie werken. De dienstverlening aan inwoners en bedrijven mag geen hinder ondervinden van applicaties die niet meer werken. Daarom heeft de gemeente gekozen voor een gefaseerde overgang naar Windows 10.