De gemeente Den Haag en de corporaties Haag Wonen, Staedion en Vestia luiden maandagochtend in een brief aan het kabinet de noodklok. Volgens hen is het uur van de waarheid voor Haagse huurders en woningzoekenden aangebroken, zo valt in de verklaring, getekend door onder meer wethouder Martijn Balster, te lezen.
Zij roepen het kabinet op om naast 'onze burgers te staan'. De gemeente en de corporaties wijzen er de regering op dat zij staan voor veel opgaven, 'met een tekort van 10 miljard euro'.
In hun schrijven geven de vier aan dat zij intensief samenwerken aan een 'toegankelijke, ongedeelde en toekomstgerichte stad'.
"Voor de zomer schreven wij het kabinet daarom al een noodkreet: neem acute maatregelen om te komen tot een investeringspakket om er in elk geval tot aan de volgende kabinetsformatie voor te zorgen dat de Haagse huursector en daarmee de huurders en woningzoekenden niet door het ijs zakken. 'Want het tekort is bjzonder nijpend: cruciale investeringsbeslissingen voor een inclusieve woonstad op korte termijn vallen of staan met acute steun van het Rijk. Als we nu niets doen, kunnen we spoedig niet meer aan onze volkshuisvestelijke opdracht voldoen', schrijven de vier opstellers.
Zij wijzen er op dat de wil en ambitie bij alle betrokkenen, dus ook bij marktpartijen, aanwezig is. 'Concrete plannen liggen ook voor', stellen Krzeszewski (Staedion), Schakenbos (Vestia), Baba (Haag Wonen) en Balster.
Dat het Rijk vorige week met bijvoorbeeld een woningimpuls van 71 miljoen euro is gekomen, is een 'goed gebaar en ongelooflijk nodig'. Maar het tekort in de regio is vele malen groter geven de vier aan: 10 miljard euro. Door die financiële positie van alle corporaties en de wurggreep waarin Vestia zit in het bijzonder, gecombineerd met de verhuurdersheffing is 'de rek er al vele malen uit'. Inmiddels wachten in de stad al zo'n 100.000 mensen op een sociaal huurhuis. 'Een situatie die wij niet meer kunnen uiteggen aan onze huurders', aldus de vier in hun noodbrief.
Zij zien dat de situatie in de Haagse regio alom wordt erkend, maar zeggen niet te kunnen wachten tot een nieuw kabinet. 'Het is 5 voor 12' besluiten zij hun oproep aan kabinet en parlement voor snellere en meer financiële steun.