Gemeenteraadsleden blijven strijden voor vrijplaats De Samenscholing

15 November 2023, 15:35 uur
Politiek
mainImage
De Samenscholing

Gemeenteraadsleden van zes partijen spreken hun ongenoegen uit over het uitblijven van een nieuwe plek voor vrijplaats De Samenscholing. Sinds die van de gemeente de locatie aan de Beatrijsstraat moest verlaten, is er nog steeds geen nieuwe plek voor hen gevonden.

“De gemeente zou haar best doen, maar daar zien we nog niks van terug”, zegt Fatima Faïd van de Haagse Stadspartij (HSP). Samen met raadsleden van D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA en SP dringt zij er bij het college op aan om meer te doen om de belofte van een nieuwe plek na te komen.

De politici hebben al een mogelijke locatie op het oog, op de Binckhorst, waar nu een materiaalopslag is. Andrew van Esch (D66): "Laten we het mogelijk maken. En ik weet zeker dat er mooie dingen gaan ontstaan, want wat mij betreft heeft De Samenscholing dat met hun initiatieven al bewezen." Leonie Gerritsen (PvdD): "Door locaties te slopen zonder de gebruikers te helpen verplaatsen, gaan veel waardevolle initiatieven verloren. Er moet veel beter vooruit worden gekeken." Lesley Arp (SP): "Het college heeft altijd het voornemen gehad om van de Binckhorst geen aangeharkte, slaperige woonwijk te maken. Een vrijplaats past prima bij die ambitie." Isabel Bos (GroenLinks): "De Samenscholing heeft alleen een plek en tijd nodig, en daarvoor is de gemeente nu aan zet."

Tegendraads

Het is niet de eerste keer dat een Haagse vrijplaats onder druk komt te staan. In 2003 werd kraakpand de Blauwe Aanslag gesloopt, de bewoners en gebruikers kwamen op straat te staan. ‘De Blauwe’ had zich in 23 jaar ontwikkeld tot bruisend alternatief centrum voor een grote community. Na de sloop werden nieuwe initiatieven opgestart; De Illusie, De Vloek en uiteindelijk De Samenscholing. Janneke Holman (PvdA): "Bij een stad als Den Haag hoort gewoon een plek waar mensen kunnen samenkomen; creatief, alternatief en tegendraads. Daarom is een vrijplaats zo waardevol."