GL/PvdA: Zorgen om woonproblemen Fluitenbergstraat en Dalerveenstraat

28 February 2024, 17:06 uur
Politiek
mainImage
Gemeente Den Haag

Als het aan GroenLinks en PvdA in de Haagse gemeenteraad ligt, komt er snel meer aandacht voor de problemen van bewoners in de flats aan de Fluitenbergstraat en Dalerveenstraat in de wijk Morgenstond. Bewoners kampen met ondergelopen kelders, gehorige en slecht geïsoleerde woningen en andere woonproblemen.

Bewoners klagen bij verhuurder Staedion vaak over de kelders die bij regen regelmatig onder water staan. "Hierdoor kunnen bewoners hun berging niet gebruiken en lopen ze schade op", zeggen gemeenteraadslid Vincent Thepass van GroenLinks en fractievertegenwoordiger Ab Waasdorp van de PvdA. "Staedion geeft bij bewoners aan bekend te zijn met het probleem, maar voorlopig niet met structurele oplossingen te komen."

De twee partijen willen dat hier snel verandering in komt. Thepass: "Bewoners kunnen een deel van hun woning niet gebruiken en lopen schade op, terwijl ze wel gewoon netjes de huur betalen. Het kan niet zo zijn dat Staedion deze situatie zo laat bestaan en het probleem bij de huurders houdt. De opties zijn helder: los het op, of geef de gedupeerden huurverlaging."

Ook klagen veel bewoners dat hun appartementen zeer gehorig zijn en in de winter amper warm te krijgen. "Ook op dit punt horen bewoners van Staedion dat er geen maatregelen komen", zegt Ab Waasdorp. "De complexen zijn in 2019 gerenoveerd en staan daarom voorlopig niet op de lijst om verder aangepakt te worden."

Afval en ratten

Thepass en Waasdorp vinden het van groot belang dat de woningen snel leefbaar worden gemaakt. "Blijkbaar is de renovatie niet goed gegaan, zo horen wij dat alleen de voorkant en niet de binnenkant is aangepakt. Staedion moet hier echt snel werk van maken, en de bewoners niet voor een voldongen feit zetten." 

De partijen ontvingen verder ook veel andere klachten over afval en ratten, onhygiënische portieken en spanningen tussen buren, wat soms samenhangt met zorgproblematiek. "Bewoners snappen dat niet alles in één keer kan worden opgelost, maar de passieve houding van Staedion en het feit dat er door de wooncrisis geen alternatieven zijn leiden tot moedeloosheid", zegt Thepass. "Voor ons staat voorop dat bewoners beter gehoord moeten worden en dat Staedion de problemen niet bij bewoners houdt. Anders zitten mensen gevangen in een situatie die zij niet zelf hebben veroorzaakt." De partijen gaan schriftelijke vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders.