Gratis elektrische grofvuilfiets als wapen tegen afvaldumping

31 January 2023, 16:28 uur
Politiek
mainImage
David Rozing (Gemeente Rotterdam)

De partijen D66, PvdA en DENK in de gemeenteraad willen dat Hagenaars gratis een elektrische bakfiets kunnen lenen om grofvuil naar een afvalbrengstation te brengen. In Rotterdam is daarmee met succes een proef (foto) gehouden.

Het is vaak een hele uitdaging om grofvuil snel op te laten halen, met gedumpt afval op straat tot gevolg. Voor de één is het prima om een weekje te wachten op de vuilniswagen, maar niet iedereen kan wachten. “Niet iedereen heeft ruimte over om het restafval van het doe-het-zelven op te slaan”, zegt fractievoorzitter Marieke van Doorn van D66. “Niet iedereen heeft een auto en niet iedereen kan ruim een week met rommel in hun keuken of woonkamer blijven zitten. Voor die mensen is de gratis grofvuilfiets een oplossing."

Janneke Holman van de PvdA weet uit ervaring hoe lastig het soms is om van grofvuil af te komen. "Ik heb zelf geen auto en moet laatst ook wat bij het grofvuil kwijt. Ik heb toen een ophaalafspraak gemaakt waar ik een week op moest wachten, maar ik had het veel liever met een bakfiets weggebracht. Ik denk dat dit voor veel meer mensen in de stad geldt."

“Ik ben zeer tevreden over het resultaat van de proef in Rotterdam”, zegt fractievoorzitter Nur Icar van DENK. “Afgelopen zomer heb ik hier ook een motie over ingediend ‘Elektrische bakfietsen voor grofvuil’, waarin ik het stadsbestuur heb verzocht om elektrische bakfietsen en aanhangwagens gratis ter beschikking te stellen voor Hagenaars die grofvuil willen wegbrengen naar een afvalstation. Den Haag kan en moet schoner.”