Groeiende zorg over moskee: Krikke maant kabinet opnieuw

28 April 2018, 10:44 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Inlichtingendienst AIVD heeft de gemeente Den Haag vorig jaar vertrouwelijk geïnformeerd over een omstreden financier van de moskee As-Soennah. Het islamitische centrum in Den Haag ontvangt volgens de inlichtingendienst steun van een Koeweitse liefdadigheidsinstelling die in verband wordt gebracht met terrorisme. Verschillende bronnen hebben dat onafhankelijk van elkaar aan NRC en Nieuwsuur bevestigd.

De geldschieter van de As-Soennah-moskee in Den Haag zou Revival of Islamic Heritage Society (RIHS) zijn, waarvan twee buitenlandse vestigingen op de Amerikaanse terrorismelijst staan. De Koeweitse hoofdvestiging stond tot juli 2015 op die lijst, maar is daar om een onbekende reden vanaf gehaald. RIHS financiert in meer dan vijftig landen voornamelijk salafistische scholen en moskeeën.

RIHS zit volgens de AIVD ook achter de koop van een pand aan de rand van de Schilderswijk, waar de As-Soennah-moskee van plan is een islamitische school te vestigen. De gemeente wist dit na de tip van de inlichtingendienst te voorkomen door de moskee te houden aan het bestemmingsplan, dat geen onderwijs toestaat in het pand.

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag vindt de berichtgeving ‘zorgwekkend’, maar zegt er inhoudelijk niet op te kunnen ingaan. “Ik kan niets zeggen over welke informatie de gemeente Den Haag wel of niet van geheime diensten ontvangt. Wat ik wel kan zeggen, is dat ook al zouden we zijn geïnformeerd, we niets met die informatie kunnen en mogen. Daar zit mijn grootste bezwaar. Gemeenten hebben geen enkele wettelijke mogelijkheid om (religieuze) instellingen tot openheid te dwingen over buitenlandse financiering. En eerder deze week bleek ook nog dat bijvoorbeeld bij de moskee in Dordrecht het bedrag dat op de lijsten staat, niet volledig is. Als dat zo is, maakt dat het nog eens extra gecompliceerd voor gemeenten om actie te kunnen ondernemen.”

Ernstig en zorgwekkend

En: “Als hetgeen Nieuwsuur en NRC met betrekking tot As Soennah onderzocht hebben, klopt - en ik heb geen reden daaraan te twijfelen - is het ernstig en zeer zorgwekkend. Ontwrichtende boodschappen over bijvoorbeeld vrouwenbesnijdenis die in onze samenleving worden verspreid, ondermijnen onze manier van leven, onze democratische rechtsstaat. Dat is ontoelaatbaar. Daar moeten we tegen optreden. Ik trek graag samen met het kabinet op om zo snel mogelijk de juiste maatregelen te nemen tegen deze, zoals het in het regeerakkoord genoemd wordt ‘onwenselijke invloed’, die met buitenlands geld meekomt. Want ik herhaal nog maar eens wat ik al tijdens de kabinetsformatie heb gezegd: de wettelijke mogelijkheden nu zijn echt ontoereikend. We moeten beter zicht hebben op hoe en waar in Nederland onze manier van leven en onze democratische rechtsstaat worden ondermijnd. En dat een halt kunnen toeroepen,” aldus Krikke.

As-Soennah, een van de grotere moskeeën in Nederland, geeft toe dat zij "lang geleden" geld heeft ontvangen uit Koeweit, maar ontkent dat het nu door het buitenland wordt gefinancierd. “Al het geld dat we nu krijgen, is van Nederlandse herkomst. Ook ons gebouw is door onze eigen achterban gefinancierd,” aldus moskeevoorzitter Abdelhamid Taheri. Hij voegt eraan toe: “Onze imams worden door de stichting zelf betaald. Ze zijn niet in dienst van de Turkse of Marokkaanse overheid.”