mainImage

GroenLinks: 'Corporaties moeten woningen sneller verduurzamen'

1 december 2022, 13:37 uur
Politiek

Woningcorporaties in Den Haag moeten zich beter houden aan de prestatieafspraken die zij hebben gemaakt met de gemeente. Ook zouden ze meer haast moeten maken met het verduurzamen van woningen. Dat zegt gemeenteraadslid Vincet Thepass van GroenLinks in Den Haag.

"De energiecrisis legt de ongelijkheid bloot die wij al langer in onze stad hebben", zegt Thepass. "Bewoners die op of rondom het minimum leven, vangen de hardste klappen." Verduurzamingsmaatregelen zouden daarom wat hem betreft toegankelijk moeten zijn voor iedereen en vooral voor de inwoners van slecht geïsoleerde sociale huurwoningen.

Thepass sprak de afgelopen maanden onder meer met huurders aan het Moerbeiplein (foto boven) in de Vruchtenbuurt. "Al twee jaar vragen zij bij hun corporatie om isolatie, of zonnepanelen, maar de corporatie zegt steeds ‘nee’." Het zou economisch niet rendabel zijn om de woningen te verduurzamen, volgens de corporatie. Thepass: "Al voor de energiecrisis hadden veel bewoners het hier niet breed. Met de huidige hoge prijzen weten zij al helemaal niet meer hoe ze hun rekeningen moeten betalen." Verduurzaming is volgens GroenLinks daarom geen luxe. "Het is iets noodzakelijks, voor ons klimaat en om armoede te bestrijden."

Tekst gaat door onder foto.

Wake up call

Bewoners in Moerwijk hebben volgens het raadslid soortgelijke problemen. "De bewoners waren blij met de energietoeslag, maar ze maakten ook duidelijk hoe hoog de nood is. Sommigen hadden per week nog maar 25 euro leefgeld over, anderen konden hun al bestaande schuldregelingen niet meer bijbenen, en meerderen moesten kiezen tussen warmte of de boodschappen." Volgens Thepass proberen veel van de bewoners bij hun corporatie verduurzaming af te dwingen. "Maar steeds weer krijgen ze te maken met bureaucratische hobbels en bezwaren."

"Financieel kwetsbare huurders kunnen geen broodnodige maatregelen afdwingen, maar zitten vervolgens wel met de hoge kosten en alle stress die daarbij komt kijken. Wat GroenLinks betreft zien we deze energiecrisis als een wake up call om die verduurzaming van corporatiewoningen echt structureel te versnellen." GroenLinks zal daarom vandaag in de gemeenteraadsvergadering het stadsbestuur vragen om ervoor te zorgen dat corporaties zich beter houden aan de afspraken.


Foto: Moerbeiplein (Facebook)