GroenLinks, D66, HSP en CU/SGP willen Haagse leegstandsverordening

3 July 2024, 11:10 uur
Politiek
mainImage
ANP

In een tijd waarin de woningcrisis ongekende hoogten bereikt en steeds meer mensen dakloos worden, trekken raadsleden Vincent Thepass (GroenLinks) en Peter Mekers (D66) samen met raadsleden van de Haagse Stadspartij en ChristenUnie/SGP aan de bel. Vandaag hebben zij schriftelijke vragen ingediend bij de gemeenteraad om de leegstand van woningen in Den Haag aan te pakken.

"Het is bizar dat we Den Haag zoveel leegstand hebben, terwijl er tegelijkertijd zoveel mensen op straat slapen en veel jongeren geen woning kunnen vinden", zegt Vincent Thepass. "We zijn het als gemeente aan hen verplicht om leegstand hard aan te pakken met strenge regels.” Peter Mekers voegt hieraan toe: “Het is duidelijk dat er snel actie ondernomen moet worden. Leegstand kan en moet worden aangepakt met een gerichte leegstandsverordening.” Dat vindt ook Fatima Faïd van de Haagse Stadspartij. "Te lang kunnen eigenaren in Den Haag ongestraft hun huizen leeg laten staan. Tijd voor actie."

De schriftelijke vragen van de raadsleden zijn mede gebaseerd op succesvolle pilots in Amsterdam en Utrecht. Amsterdam heeft in 2023 maar liefst 697 woningen opnieuw in gebruik kunnen nemen dankzij een actieve aanpak met gesprekken en interventies, waarbij het vaak niet eens nodig was om sancties op te leggen. Ook in Utrecht zijn binnen een halfjaar 167 woningen weer bewoond.

Thepass: “Als de cijfers uit Amsterdam en Utrecht niet laten zien dat een leegstandsverordening werkt, wat dan wel? Tijd om deze aanpak ook in Den Haag over te nemen.” Judith Klokkenburg (ChristenUnie/SGP) vult aan: “Een gebrek aan lef en politieke wil maakt dat we nu achter evaluaties van andere steden aanlopen. Het is daar een succes, voor Den Haag vooralsnog een gemiste kans. Daarom deze oproep: maak die verordening en voer ‘m uiterlijk 1 januari 2025 in.”