GroenLinks en PvdA in Zuid-Holland verder als één fractie

21 September 2023, 11:58 uur
Politiek
mainImage
Jaap Smit (Twitter)

GroenLinks en de PvdA vormen sinds vandaag in Zuid-Holland samen één fractie in de Provinciale Staten. Met bij elkaar negen zetels is de fractie gelijk de grootste in de provincie. Met deze stap geven zowel de PvdA als GroenLinks gehoor aan eerder ingediende moties door partijleden.

"Nu is het juiste moment, kiezers zijn eraan toe dat er een verenigd links komt", zegt fractievoorzitter Sinan Özkaya. "We delen vergelijkbare politieke waarden: of het nu gaat om bestaanszekerheid, sociale woningbouw, goed ov, klimaat of circulaire economie. We gaan aan de slag om onze gezamenlijke idealen
te bereiken voor de huidige en toekomstige generaties van Zuid-Holland."

Sinds de verkiezingen werken beide partijen al nauw samen. Özkaya: "Deze stap is een diepgewortelde wens van onze leden. Die hebben ons vorig jaar al opgeroepen om nauwer te samenwerken. Al snel bleek dat we ons vanuit dezelfde waarden en overtuiging inzetten. Of het nu gaat om sociale woningbouw, goed ov, klimaat en circulaire economie. Deze keuze voelt daarom goed. We bundelen onze krachten en kunnen zo straks meer voor elkaar krijgen."

Tot nu toe was de BoerBurgerBeweging (BBB) met acht zetels de grootste fractie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland.

Tekst gaat door onder illustratie.

Illustratie: GroenLinks-PvdA

Meer impact

Vicefractievoorzitter van de nieuwe GroenLinks-PvdA fractie is Adem Mustafa Negash. "We zijn met deze stap de grootste fractie in de provincie, waardoor we ook meer impact hebben op alle zaken waar de provincie over gaat. Door onze invalshoeken te combineren komen we tot verrijkte inzichten. In een tijd van politieke versplintering laten wij bovendien zien dat het ook anders kan."

Berend Potjer zat in het college namens GroenLinks, Anne Koning voor de PvdA. Beide gedeputeerden nemen vanaf vandaag deel aan het college namens GroenLinks-PvdA. De Provinciale Staten in Zuid-Holland heeft in totaal 55 leden. GroenLinks-PvdA zit in het college met de BBB, VVD en het CDA.