mainImage

GroenLinks en PvdA: 'Meer begeleiding minderjarige asielzoekers'

22 juni 2022, 16:01 uur
Politiek

Asielzoekers moeten tijdens hun aanmeldprocedure te lang wachten op begeleiding en hebben hier vanaf hun achttiende verjaardag geen recht meer op. Gemeenteraadsleden Hera Butt (foto boven) van GroenLinks en Janneke Holman (foto onder) van de PvdA roepen het stadsbestuur op om mogelijkheden te onderzoeken betere en langere begeleiding te bieden.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer uitte vorige maand haar zorgen over de begeleiding van jonge alleenstaande asielzoekers. Het gaat in 2020 om ruim 2.100 minderjarige vreemdelingen die in Nederland arriveren. Ze zijn dan zestien of zeventien jaar. “Daar schrok ik van”, aldus Butt. “Deze jongeren zijn vaak gevlucht voor vreselijke situaties.”

De Rijksoverheid helpt deze jongeren via een voogd met een woning, een opleiding en praktische vragen. “De aanmeldprocedure duurt nu in plaats van dagen, maanden. Hierin worden de minderjarige vreemdelingen niet begeleid”, aldus Janneke Holman. Dit heeft volgens de Kinderombudsman grote negatieve consequenties. “Daarom vragen we de gemeente of we hier bij kunnen springen en deze jongeren kunnen helpen.”

Tekst gaat door onder foto.

Problemen

Als de aanmeldprocedure is afgerond, krijgen de jongeren hulp tot hun achttiende jaar. “Dit betekent dat ze vaak na een jaar al geacht worden om zelf brieven in Nederlands te lezen, te snappen hoe de Nederlandse overheid werkt, en een baan en opleiding te regelen. Dat lukt ze na een jaar natuurlijk niet. En dan kunnen zij in de problemen terecht komen”, aldus Butt.

Volgens Kalverboer schaadt het wegvallen van begeleiding op het achttiende jaar de ontwikkelingskansen van de asielzoekers. Daarom roepen Butt en Holman de gemeente Den Haag via schriftelijke vragen op om het beleid van de gemeente Utrecht te volgen. "Daar worden vreemdelingen ook ná hun achttiende verjaardag begeleid. Met deze extra zet kunnen deze ontheemde jongeren zoveel moois betekenen voor onze stad.”


Foto: Gemeente Den Haag