GroenLinks presenteert zwartboek over huisjesmelker Delta Vastgoed

5 June 2024, 07:39 uur
Politiek
mainImage
Flickr

Delta Vastgoed intimideert huurders, laat hen in erbarmelijke omstandigheden wonen en houdt vervolgens borg achter. Dat staat in een zwartboek dat gemeenteraadslid Vincent Thepass van GroenLinks dinsdag samen met huurders overhandigde aan wethouder Martijn Balster van Volkshuisvesting. Als het aan GroenLinks ligt wordt deze huisjesmelker hard aangepakt door de gemeente. Thepass: “Dit zijn geen individuele incidenten: het is een vaste werkwijze van huisjesmelkers die al 40 jaar lang ongestoord hun gang kunnen gaan. Het is tijd dat de gemeente keiharde actie onderneemt en deze praktijken stopt.”

In het twintig pagina’s tellende zwartboek delen bijna veertig huurders en oud-huurders - vaak jonge, vrouwelijke starters of studenten - hun ervaringen over Delta Vastgoed, dat onder andere actief is in het Regentessekwartier en Zeeheldenkwartier. In hun verhalen klinken opvallend vaak gelijkenissen: er lijkt sprake te zijn van een ‘methode Delta’.

"Huurders voelen zich zonder uitzondering onaangenaam en vaak zelfs intimiderend bejegend door de eigenaren", zegt Thepass. "Huurders worden gekleineerd en de huisbazen kunnen op elk moment, onaangekondigd in de woning staan. Problemen zoals vocht en schimmel, maandenlang kapotte verwarmingen of koud douchewater in de winter of zelfs gevaarlijke woonsituaties worden eerst ontkend, dan wordt de schuld bij huurders zelf gelegd en als de huurder al geluk heeft wordt er pas na een lange tijd iets aan gedaan."

Ook zou het bedrijf structureel geld van huurders inhouden. "Zo liepen oud-huurders zonder goede reden gemiddeld meer dan 940 euro borg mis. Ook worden er regelmatig vaak op creatieve wijze servicekosten bijgerekend, ook als basale zaken zoals toiletten, verwarming of douche het niet doen, met alle financiële stress tot gevolg."

Tekst gaat door onder foto.

Foto: GroenLinks. 

Cowboymarkt

Na eerdere berichtgeving in NRC en AD stroomden de reacties van andere gedupeerde huurders binnen. Na veel gesprekken een bijeenkomst en een enquete zijn de huurders zich gaan organiseren, al vinden velen het nog steeds te eng om hun recht op te eisen. Thepass: “Dat was nog niet vanzelfsprekend, want veel huurders voelden zich geïntimideerd en hebben het gevoel dat ze alleen staan. In gesprekken hoorden we zelfs van veel oud-bewoners dat ze er nog stress en angsten aan overhouden. Pas toen ze dezelfde verhalen van elkaar hoorden leek er een realisatie te zijn: het ligt niet aan jou, je bent niet de enige en samen met anderen kan je veel sterker staan. Het is heel moedig en belangrijk dat ze uiteindelijk hun verhaal durfden te vertellen.”

In antwoord op eerder gestelde vragen van GroenLinks leek het Haagse stadsbestuur de problemen bij Delta nog niet echt te erkennen. Thepass hoopt dat de signalen uit het zwartboek, die bewijzen dat de misstanden zwaar en structureel zijn, daar verandering in brengen. Als het aan Thepass ligt, hoeft het daarbij niet bij sneller handhaven en hoge boetes te blijven. Door de vergunningsplicht voor verhuurders uit te breiden naar meer wijken, kan huisjesmelkers die structureel de fout in gaan het recht om te verhuren worden ontnomen. Ook moet er op andere manieren gekeken worden of de regels strenger gemaakt kunnen worden.

Thepass: “Delta Vastgoed staat eigenlijk symbool voor de bredere huurmarkt, die steeds meer een cowboymarkt is geworden en waar dit soort praktijken te makkelijk kunnen voortbestaan. Het kan niet zo zijn dat we dit soort crimineel gedrag blijven gedogen. Als we bij dit soort partijen niet hard optreden, wanneer dan wel? De gemeente moet echt steviger gaan optreden en huurders laten zien dat ze er niet alleen voor staan.”

GroenLinks gaat een raadsdebat aanvragen over Delta Vastgoed. Dat betekent dat het op een later moment besproken zal worden door de gemeenteraad.