GroenLinks, PvdD en SP: ‘Demonstratierecht onder druk’

31 January 2023, 16:46 uur
Politiek
mainImage
Joris Wijsmuller (Twitter)

GroenLinks, Partij voor de Dieren en de SP in de Haagse gemeenteraad maken zich zorgen over het demonstratierecht in Den Haag. Aanleiding zijn de gebeurtenissen rond recente acties van Extinction Rebellion.

Afgelopen zaterdag werd de A12 in Den Haag door demonstranten van Extinction Rebellion geblokkeerd. Zes klimaatactivisten werden voorafgaand aan het protest al gearresteerd. Tijdens de blokkade zelf werden honderden mensen aangehouden waaronder mogelijk ook enkele journalisten. GroenLinks, Partij voor de Dieren en de SP gaan woensdagmiddag hun zorgen hierover uiten in de gemeenteraad. 

"Het demonstratierecht is een fundament van onze democratische rechtsstaat", zegt raadslid Hera Butt. "Voor GroenLinks is het duidelijk, overheden moeten vreedzame demonstraties zo goed mogelijk faciliteren.” Butt zegt geschrokken te zijn van de signalen over opgepakte journalisten. “In Nederland moeten journalisten hun werk kunnen doen. Dat journalisten ondanks hun NVJ-perskaart niet welkom waren en zelfs gearresteerd werden, kan ik dan ook niet begrijpen.”

Robert Barker van de Partij voor de Dieren was zaterdag aanwezig bij de solidariteitsdemonstratie naast de Utrechtsebaan. Vincent Thepass van GroenLinks en Leonie Gerritsen van de Partij voor de Dieren waren tijdens de demonstratie aanwezig als onafhankelijk waarnemers. Barker maakt zich zorgen over het demonstratierecht: “Het preventief oppakken van mensen die een vreedzame demonstratie organiseren is een intimiderende maatregel die niet in Nederland thuishoort. Er wordt daarbij met twee maten gemeten. Klimaatactivisten worden van hun bed gelicht, terwijl demonstranten met tractoren een vriendelijke groet krijgen.”

Voorafgaand aan de demonstratie werden zes demonstranten van hun bed gelicht omdat zij opriepen om naar de demonstratie te komen. “Het feit dat er klimaatactivisten uit hun bed zijn gelicht heeft een afschrikwekkend effect, wat het demonstratierecht zwaar op de proef stelt", zegt Rick Hoefsloot van de SP. "Zoals het College voor de Rechten van de Mens al stelde, moet het recht om te demonstreren voor iedereen gegarandeerd worden. Of dat nou boeren zijn die demonstreren tegen het stikstofbeleid of klimaatactivisten.”

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Extinction Rebellion Nederland (Twitter)

Amnesty International

Het Europees Hof van de Rechten van de Mens stelde eerder ook dat blokkeren een vorm van vreedzaam demonsteren is. Amnesty International zegt "erg geschrokken" te zijn door de aanhoudingen. De inzet van zo'n "preventief strafmiddel" noemt een woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie "een zorgwekkende ontwikkeling". Amnesty vindt dat overheid en burgers op deze manier "lijnrecht tegenover elkaar" komen te staan.