GroenLinks: Zorgen om belangenverstrengeling energieadviseurs

26 February 2024, 10:11 uur
Politiek
mainImage
Gemeente Den Haag

De partij GroenLinks in de Haagse gemeenteraad maakt zich zorgen om mogelijke belangenverstrengeling bij energieadviseurs die door de gemeente worden betaald om bij Hagenaars thuis een energiescan uit te voeren. De partij heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Gemeenteraadslid Vincent Thepass zegt signalen te hebben ontvangen dat  dat de adviezen "vooral gericht lijken te zijn op het verdienen van geld, in plaats van het bieden van kwalitatief gedegen advies". Volgens Thepass wordt er vaak weinig tijd genomen om bewoners te spreken en wordt er niet altijd goed naar ingevulde vragen bij de aanvraag gekeken. "Dit resulteert in verwarring en afschrikking om maatregelen te nemen, of zelfs maatregelen die negatief uitpakken voor het woonklimaat, zoals slechte gevelisolatie die tot vochtproblemen leidt."

Het raadslid vermoedt dat de kwaliteit van de adviezen soms te wensen overlaat, vanwege het verdienmodel: de opdrachtnemers krijgen per energiescan 350 euro betaald. Thepass noemt dat "een perverse prikkel".

Verkopers

GroenLinks zegt bovendien signalen te hebben ontvangen dat er financiële banden zouden zijn tussen de energieadviseurs en aannemers waar bewoners naar worden doorverwezen. "Daarmee lijken energieadviseurs in de praktijk ook verkoper te zijn, ten behoeve van aannemers en op kosten van de gemeente", aldus Thepass.

De partij waarschuwde al eerder dat er verwarring dreigt te ontstaan tussen de betaalde energieadviseurs, die zichzelf presenteren als 'uwenergiecoach’, en de vrijwillige energiecoaches die worden begeleid door de stichting Duurzaam Den Haag. GroenLinks vreest dat dit tot "reputatieschade voor de reguliere, vrijwillige energiecoaches kan leiden".