Groep de Mos blij met opbrengst Eneco

26 November 2019, 09:51 uur
Politiek
mainImage

Hart voor Den Haag/Groep de Mos is blij met de opbrengst van de verkoop van Eneco. Den Haag, dat 16,55 procent van de aandelen in het energiebedrijf heeft, krijgt ruim 675 miljoen euro voor haar deel. De grootste oppositiepartij in de raad wil dat daarmee fors geïnvesteerd wordt in de Haagse bereikbaarheid, de lokale economie en toekomstige generaties, met oog voor de menselijke maat.

“Wij zijn altijd vóór verkoop van Eneco aan de hoogste bieder geweest. Dit traject is door de inspanningen van onze wethouder Rachid Guernaoui soepel verlopen en het resultaat is een hele mooie opsteker voor de stad. Nu moeten we ervoor zorgen dat het geld voor de stad werkt en ons dus ook weer geld oplevert”, zeggen de Hart voor Den Haag raadsleden Richard de Mos en Ralf Sluijs.

Den Haag is de filehoofdstad van Nederland en dat is een bron van ergernis voor de automobilist en slecht voor de economie. Hart voor Den Haag pleit dan ook voor een Haags Investeringsfonds Bereikbaarheid, gevuld met 50% van het Eneco geld. “Nu kunnen we die ondergrondse metroverbinding tussen Den Haag Centraal en Scheveningen eindelijk aanleggen. Ook kunnen bestaande en succesvolle Randstadrailverbindingen worden uitgebreid en verbeterd, onder andere met een snellere verbinding tussen het centrum en Den Haag Zuidwest. Maar ook investeringen in de Haagse autowegen zijn broodnodig, willen we van de titel Filehoofdstad af. De ondertunneling van het Telderstracé kan worden gerealiseerd, evenals de aanleg van doorstroom bevorderende ongelijkvloerse kruisingen op Lozerlaan en de N44 vanuit Wassenaar",  aldus fractievoorzitter Richard de Mos.

Daarnaast wil de partij de groen-gele economie versterken met een Economisch Structuur Fonds. “De economische motor moet goed gesmeerd worden om goed te blijven draaien. Het investeren in evenementen en werven van attracties, winkelstraten, bedrijvenacquisitie, her-ontwikkelen van bedrijventerreinen en een nadeelcompensatie voor ondernemers die door toedoen van de gemeente klem komen te zitten zijn van groot belang. Daarmee zorgen we voor keiharde banen, volle kassa’s en behoud van de vertrouwde winkel op de hoek”, zegt Sluijs. Ook moet het college werk maken van het realiseren van een nieuw congresgebouw . “Den Haag heeft het in zich om dé congresstad van Nederland te worden. In 2018 groeide de Haagse congresmarkt fors en hadden de conferenties een economische waarde van 46,9 miljoen euro, die investering is dus snel terugverdient.” Om die groei blijvend te faciliteren moet nu dan ook de keuze gemaakt worden voor een nieuw dynamisch congrescentrum. “Als je bedenkt dat de gemiddelde congresganger ruim 350,- euro per dag uitgeeft in onze stad dan verdienen we dus geld”, aldus Sluijs.

Hart voor Den Haag wil ook geld vrijmaken voor Zuidwest. “Dit stadsdeel snakt naar aandacht want de problemen achter de voordeuren zijn enorm. Armoede, schulden, radicalisering, werkloosheid, taalachterstanden, slechte gezondheid en kansarme jongeren die opgroeien in een sociaal zwakke omgeving. En ondertussen stikt het van de schimmelwoningen en lopen de ratten de polonaise”, zegt Richard de Mos, die al eerder pleitte voor een Nationaal Programma voor dit vergeten deel van de stad. Daarnaast wil de partij dat er werk gemaakt wordt van het realiseren van twee tot drie extra sporthallen. De Mos: "Naast deze investeringen moet er gelden gereserveerd worden voor het opvangen van de zorgtekorten en de vergrijzing van de stad. Met vele miljoenen meer dan men ooit heeft durven dromen, moet dat mogelijk zijn".