Groep de Mos: geef crimineel geld terug aan de wijken!

17 April 2018, 15:02 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De oproep van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb om crimineel geld terug te geven aan de stadswijken waar het wordt opgespoord, vindt navolging in Den Haag. Groep de Mos wil dat het stadsbestuur deze mogelijkheid ook gaat onderzoeken en stelt bovendien een proefproject voor waarin burgemeester Pauline Krikke, de politie-eenheid van Den Haag en het Openbaar Ministerie nauw samenwerken.

“Crimineel gedrag mag niet lonen en wijken mogen er zeker niet onder lijden. Groep de Mos wil daarom dat crimineel geld dat wordt afgepakt terugvloeit naar de wijken. Dat moet ook gelden voor spullen die worden afgepakt, zoals dure bolides. Rotterdam is hier op een succesvolle wijze mee bezig, blijkt uit recente cijfers: zo hebben ze vorig jaar een zogenoemde drugsboot aan het Scheepvaart en Transportcollege cadeau gedaan. Dat moeten we ook in Den Haag gaan doen,” zegt het nieuwe raadslid Nino Davituliani. "Samen met politie en het Openbaar Ministerie kunnen we hiervoor gaan zorgen. We moeten als stad laten zien dat we alles op alles zetten om crimineel en ondermijnend gedrag tegen te gaan. Daarmee zien mensen met eigen ogen hoe het ook beter kan."

De Haagse lokale partij is ervan overtuigd dat het slim is om de wijken die lijden onder criminele activiteiten op deze manier te ondersteunen met miljoenen euro's. "We kunnen een gedeelte van het afgepakte criminele geld gebruiken voor allerlei zaken, zoals het openhouden van bibliotheken, het inrichten van speeltuinen en beter onderhoud van de openbare ruimte," aldus Davituliani.

In Rotterdam werd in 2017 bij de aanpak van ondermijnende criminaliteit beslag gelegd op ongeveer 73 miljoen euro aan crimineel vermogen.

(Nino Davituliani, raadslid van Groep de Mos; foto: gemeente Den Haag)