Dagblad070 | Groep de Mos kwaad over anti-vuurwerklobby

Groep de Mos kwaad over anti-vuurwerklobby

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Hart voor Den Haag/Groep de Mos, de grootste partij in de Haagse gemeenteraad, is niet blij met de anti-vuurwerkcampagne van onder andere burgemeester Krikke.

Met een paginagrote advertentie in de landelijke dagbladen werd duidelijk dat de burgemeesters van de vier grote steden druk willen uitoefenen op landelijke besluitvorming over maatregelen tegen consumentenvuurwerk. De burgemeesters, politie en een aantal grote bedrijven doen een oproep aan de landelijke politiek om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden.

Raadslid Nino Davituliani: “Waarom moet de brave burger hieronder lijden? Waarom knalvuurwerk willen verbieden, omdat hersenloze idioten met nitraten naar hulpverleners staan te gooien. Versterk juist de aanpak tegen illegaal vuurwerk en maak kordaat korte metten met vuurwerkhooligans. Wij willen strengere maatregelen tegen relschoppers. Gebiedsverboden voor dit soort, oppakken en vervolgen. Dit is wat anders dan een hele hoop mensen hun jaarlijkse traditie afpakken!"

In het Haagse coalitieakkoord, dat gesloten is tussen de partijen Hart voor Den Haag/Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks staat volgens Davituliani letterlijk: “Een mooie en veilige jaarwisseling vinden we erg belangrijk. Het aantal vuurwerkshows wordt uitgebreid, maar er komt geen Haags vuurwerkverbod”. Ook Hart voor Den Haag-fractievoorzitter Arjen Dubbelaar is bezorgd: "Uit een rapportage van het landelijke expertisecentrum VeiligheidNL blijkt dat er afgelopen jaarwisseling meer slachtoffers waren door sterretjes dan door legale rotjes. Dat geeft al aan hoe arbitrair het is om louter knallers als gevaarlijk te bestempelen. Een verbod op legale knallers zorgt waarschijnlijk juist voor meer gevaar in de vorm van meer vraag naar illegaal vuurwerk. Wij willen graag opheldering over deze opmerkelijke stap van onze burgemeester en wat er precies mee bereikt moet worden. Wij geloven in goede voorlichting en het aanpakken van rotte appels. Dus vuurwerklessen op scholen en het uitdelen van beschermbrillen. Maar wij gaan deze traditie niet slopen.”

Beide raadsleden van Hart voor Den Haag/Groep de Mos hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W.

 

 

 


Foto: Digitaal Dagblad