‘Haagse Canal Pride dupe van verkiezingsstunt D66’

9 April 2018, 08:00 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het is nog lang niet zeker dat de eerste Haagse editie van de Canal Pride deze zomer doorgaat. De organisatie van de botenparade zit met een financiële strop, omdat de extra subsidie van de gemeente uitblijft.

“We voelen ons de dupe van een verkiezingsstunt van D66,” zegt Benjamin Manuputty, een van de organisatoren. “D66 Den Haag stelde nota bene zelf voor om de Canal Pride onderdeel te laten worden van ons The Hague Rainbow Festival en zei dat het met de financiën goed zou komen. Maar ondanks herhaalde toezeggingen geven ze nu opeens niet meer thuis. Het lijkt erop dat we te goed van vertrouwen zijn geweest.”

The Hague Rainbow Festival staat voor de derde keer op de rol, naar een idee van Benjamin Manuputty en Sebastiaan de Graaff namens de Stichting Manjefiek. Eind vorig jaar lanceerde D66 bij monde van raadslid Kim Waanders en fractievertegenwoordiger Imro Blom het plan om aan dit festival voor de LHBTI-gemeenschap een eigen Haagse Canal Pride toe te voegen, een variant op de Amsterdamse botenparade tijdens de Gay Pride. Dat plan werd omarmd door vrijwel de gehele lokale politiek.

De organisatie, die voor een aanzienlijk deel draait op gemeentelijke subsidie, liet D66 weten dat het enthousiast was om ook de botenparade aan het programma in juni toe te voegen, maar dat vanwege bijkomende kosten dan wel werd gerekend op extra subsidie. “Omdat het om een door de gemeenteraad en stadsbestuur goedgekeurd evenement ging, zou dat geen enkel probleem zijn, meldde D66 ons. ‘Maak je niet druk, dit komt uit een ander potje’, voegde D66 daaraan toe. Daar hebben we op vertrouwd,” aldus Manuputty, die vervolgens met de organisatie aan de slag is gegaan, onder meer een boot heeft gereserveerd en zegt nu al “enkele duizenden euro’s” voor de Canal Pride te hebben voorgeschoten.

Maar inmiddels zijn de verkiezingen geweest en de zetels verdeeld, en is het stil geworden, zegt de organisatie. Zó stil, dat Groep de Mos nu het voortouw heeft genomen om raadsvragen te stellen en wethouder Karsten Klein daarin verzoekt de subsidie snel te regelen. “Er moet nu natuurlijk wel boter bij de vis komen,” zegt raadslid Ralf Sluijs van Groep de Mos.

D66 laat weten dat het zich van geen kwaad bewust is. “De organisatie moet natuurlijk zelf actief aan de slag met een subsidie-aanvraag. Dat kan een politieke partij niet doen,” aldus D66 in een reactie.