Dagblad070 | 'Haagse knaak als lokale munt invoeren'

'Haagse knaak als lokale munt invoeren'

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Meer ambtenaren die in Den Haag wonen, een ‘groen-gele wassstraat’ en een lokale Haagse munt. Dat wil Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Raadslid Ralf Sluijs dient daartoe vandaag een initiatiefvoorstel in met de veelzeggende titel: ‘Den Haag ‘First’, Koopt Haagsche waar dan helpen we elkaar’. 

Het initiatiefvoorstel is erop gericht om de Haagse koopkracht in de stad te houden en te vergroten en het fundament onder de lokale ondernemers te versterken. Het stadhuis moet daarin van de partij voorop lopen. “Onder het motto; ‘Koopt Haagsche waar dan helpen we elkaar’, moet het geld in onze stad blijven en als smeermiddel dienen van de lokale economie. Daarmee helpen we de Haagse winkeliers en zorgen we ervoor dat de winkelstraten ook op langere termijn gezellig blijven en bestaansrecht houden”, aldus Sluijs die een drietal voorstellen doet. 

De grootste partij in de gemeenteraad vindt ten eerste dat het uitgangspunt moet zijn dat gemeente-ambtenaren in Den Haag wonen. “Bij gelijke geschiktheid, willen we een Haagse kandidaat”, zegt het raadslid. Naast kennis over de stad biedt het meer voordelen. “De salarissen die ze verdienen, zeker voor de dagelijkse boodschappen, worden ook in Den Haag uitgegeven. Dat betekent direct behoud van koopkracht voor de lokale ondernemers. Daarnaast ervaren ze zelf ook de lusten of lasten van hun eigen beleidsbeslissingen en bespaart het reiskosten”. 

‘Groen-gele wasstraat’

Hart voor Den Haag/Groep de Mos wil ook dat de ambtenaren in denken en doen doordrenkt zijn met het DNA van de stad en pleit daarom voor een ‘groen-gele wasstraat’. “Door alle ambtenaren kennis te laten maken met de Haagse mores, geschiedenis en achtergrond van de stad, ontstaat er kennis en kunde die ook in het belang van de stad ingezet kan worden”, aldus Sluijs. “Zand en veen, de acht stadsdelen, het Binnenhof, Haagse Harry, koninklijke residentiestad, van Kooten en de Bie, Duindorp, Scheveningen en Loosduinen bepalen voor een groot deel het Haagse DNA”, staat in het initiatiefvoorstel. “Die groen-gele bril is noodzakelijk om de ambtenaren echt in dienst van de stad te laten werken. De spoedcursus moet ook duidelijk maken dat het gewaardeerd wordt als ambtenaren hun geld bij de Haagse middenstand uitgeven”, zegt Sluijs. 

Haagse Knaak

Het voorstel legt tevens de basis voor het invoeren van een lokaal, gemeentelijk betaalmiddel; de Haagse Knaak. De uitvoering daarvan moet verzorgd worden door een instelling zonder winstoogmerk. “Wij willen één lokale munt waarmee consumenten en bedrijven lokaal zaken doen. Doel is om de geldstromen binnen Den Haag te houden en de lokale economie een enorme boost te geven”, aldus Sluijs. Het Bristol Pound in Groot-Brittannië is al jaren een succesvol voorbeeld van een lokale munt. “Omdat deze lokale munt binnen de stad rouleert lekt er geen koopkracht naar buiten de stad. De Haagse Knaak is gericht op de bakker op de hoek en de slagerij in de wijk, de kleine ondernemers.” De partij wil dat het jaarlijkse kerstcadeau voor gemeenteambtenaren wordt uitgekeerd in deze Haagse Knaken. “Iedere medewerker is dan vrij om dit uit te geven bij een Haagse ondernemer naar keus. Een simpel rekensommetje leert dat we daarmee jaarlijks in één klap bijna 3,5 ton de Haagse economie inpompen. Daar worden de Haagse ondernemers en wij heel erg blij van”, besluit het raadslid. 

 

 


Foto: Digitaal Dagblad