Dagblad070 | Haagse Markt verder als Haagse Food Market
mainImage

Haagse Markt verder als Haagse Food Market

26 maart 2020, 17:44 uur
Politiek

De Haagse Markt gaat vrijdag verder als nieuwe, tijdelijke en veel kleinere markt: de Haagse Foodmarkt (HFM). Die is de komende periode geopend op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Hierbij staat veiligheid en volksgezondheid van bezoekers en ondernemers voorop zo laat wethouder Bredemeijer donderdagmiddag weten: de 1, 5 meter afstand moet gewaarborgd zijn, anders sluit de markt alsnog.  

Volgens het college is het aanbod van vaak relatief goedkope en verse etenswaar in de buitenlucht een belangrijk onderdeel van het winkelaanbod in deze periode. Bij de nieuwe markt staat 'daarom alles in het teken om deze voedselvoorziening voor bewoners van de omliggende wijken niet te onderbreken. Bezoekers kunnen zaken als vlees en vis, groente en fruit, zuivel, delicatessen, noten en zuidvruchten, brood en banket en biologische en fairtrade-producten aanschaffen.

Er komt op de markt een verplichte looproute en een controle bij de ingang. Er wordt een beperkt aantal bezoekers per keer binnengelaten. De opgang Hoflandplein wordt de ingang en de Hobbemaplein-zijde de uitgang. Er zijn fysieke maatregelen getroffen zoals het plaatsen van (drang)hekken en tijdelijke belijning om de grenzen duidelijk te maken waar winkelend publiek mag komen en waar niet. Bij de entrees staan al duidelijk zichtbare borden met regels in meerdere talen. Toezichthouders worden ingezet om te zorgen dat de 1,5 meter regel wordt gehandhaafd. Ook komen de kramen op ruime afstand van elkaar te staan.  

Belangrijk voor de ondernemers die niet kunnen handelen is dat er geen marktgeld wordt geheven. Voor de ondernemers is de gemeente naast de landelijke regelingen met een aanvullend lokaal steunpakket gekomen. 

 


Foto: ANP